Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΕΕ: Επιδοτήσεις έως 60% με 10 δισ για τις πράσινες βιομηχανίες μέχρι το 2030

ΕΕ: Επιδοτήσεις έως 60% με 10 δισ για τις πράσινες βιομηχανίες μέχρι το 2030
Δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρώτη προκήρυξη του Ταμείου Καινοτομίας, ύψους 1 δισ. ευρώ
Δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρώτη προκήρυξη του Ταμείου Καινοτομίας, ύψους 1 δισ. ευρώ, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθούν καινοτόμες τεχνολογίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, την αποθήκευση ενέργειας και τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Το συνολικό ύψος του Ταμείου Καινοτομίας για έργα πράσινου μετασχηματισμού κυρίως στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας ανέρχεται σε 10 δις ευρώ έως το 2030,
ενώ η υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Οκτωβρίου μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι τομείς εφαρμογών περιλαμβάνουν διυλιστήρια και βιομηχανίες χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντων, χημικών, γυαλιού, χαρτιού, μεταξύ άλλων.
 
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα παγκοσμίως για την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών CO2 και το οποίο χρηματοδοτείται από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) της ΕΕ.

Με αφορμή την πρώτη προκήρυξη του νέου Ταμείου Καινοτομίας η Νεκταρία Καρακατσάνη μέλος της ΡΑΕ σχολίασε ότι η ελληνική βιομηχανία θα πρέπει να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες, ώστε να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή μετάβαση, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Και πρόσθεσε: «Είναι απογοητευτικό να εμφανίζουμε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες σύνδεσης της έρευνας με την αγορά, ειδικά όταν στα πανεπιστήμια μας διεξάγεται έρευνα αιχμής. Δυστυχώς, μόλις 26 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις 4.000 που επιχορηγήθηκαν, σε διάστημα πενταετίας μέσω του SME instrument, ήταν ελληνικές».

Με βάση την πρώτη προκήρυξη ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι μέσω του Ταμείου Καινοτομίας η ΕΕ θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε έργα όπως το καθαρό υδρογόνο, ή άλλες λύσεις χαμηλών εκπομπών CO2 για ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η χαλυβουργία, η τσιμεντοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία. Θα στηριχθεί επίσης η αποθήκευση ενέργειας, και η δέσμευση και αποθήκευση CO2. «Αυτές οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας της ΕΕ και στη δημιουργία πράσινης ανάκαμψης που θα μας οδηγήσει στην κλιματική ουδετερότητα το 2050» τόνισε ο κ. Τίμερμανς.

Ειδική προσέγγιση για έργα μικρής κλίμακας

Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν μέσω του Ταμείου θα φθάνουν έως και 60% του κόστους καινοτομίας (Capex + opex), ενώ θα επιτρέπεται η συμπερίληψη και πρόσθετων κονδυλίων στήριξης.

Μάλιστα προβλέπεται ειδική, απλοποιημένη προσέγγιση για έργα μικρής κλίμακας, έως 7,5 εκατ ευρώ και στήριξη από ΕΤΕπ για την ωρίμανση των έργων. Προβλέπεται ακόμη ευελιξία στην καταβολή των κονδυλίων (40% πριν την επίτευξη milestones). Η διαδικασία υποβολής έχει απλοποιηθεί, με στόχο γρήγορο feedback και την καλύτερη αντανάκλαση του βαθμού ωριμότητας των έργων.

Προκειμένου να καταρτιστεί η προκήρυξη, παρουσιάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάνω από 20 projects (lighthouse) σε εξέλιξη.
Αναδεικνύουν θέματα όπως: financial gap, milestones, expected impact, investment decision timeliness.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης