Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Έμπρακτη στήριξη Κ. Μητσοτάκη σε οικονομία και αγορά - Ξεκινά η επιχείρηση ανόρθωσης

Π.Μπουσμπουρέλης: Έμπρακτη στήριξη Κ. Μητσοτάκη σε οικονομία και αγορά - Ξεκινά η επιχείρηση ανόρθωσης
Οι επενδύσεις εντάσσονται σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότερο και απαιτητικότερο σε σχέση με την διεθνή υποτίμηση
Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στην οικονομία έδωσαν σαφές μήνυμα στήριξης στις επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στην αγορά εν γένει.
Η μείωση της προκαταβολής που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά και σε τόσο καταλυτικό βαθμό θα δώσει μια τεράστια ανάσα στην παραγωγική πλευρά της οικονομίας που επί χρόνια φορολήθηκε ανελέητα.
Μπορεί η συγκυρία της ύφεσης από την πανδημία να δημιούργησε για κάποιους αυτονόητους συνειρμούς για τέτοιο μέτρο, όμως ο τρόπος εφαρμογής με ενδεχόμενο μηδενισμό προκαταβολής για μειώσεις τζίρου πάνω από 35% στο α εξάμηνο του 2020 και αντίστοιχα σημαντικό περιορισμό της προκαταβολής για μικρότερες μειώσεις του κύκλου εργασιών, καταδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως να βοηθήσει το επιχειρείν, για να εξοικονομήσει από μόνο του πόρους και να διέλθει με περισσότερες δυνάμεις την φάση της ύφεσης.
Το μέτρο σαφώς ενδυναμώνει επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και δίνει το κυριότερο το μήνυμα φιλο-επενδυτικού κλίματος.

Για το Ελληνικό κάποια στιγμή θα έπρεπε να γίνει η αρχή.Όμως είναι ένα project με πολλές επιχειρηματικές υποθέσεις και ρίσκα ενώ η ανάγκη κεφαλαίων προς επένδυση είναι μεγάλη.
Πως θα προχωρήσει και αν θα μπορέσει από επιχειρηματικής πλευράς να υλοποιηθεί στο συνολό του ο χρόνος θα δείξει.

Ασφαλώς και η οικονομία μπαίνει τώρα στην περίοδο της μεγάλης αντεπίθεσης.
Με το βάθος της ύφεσης λίγο ως πολύ γνωστό και τον τουρισμό να δίνει το τεστ τα βλέμματα στρέφονται στην επόμενη φάση.

Κάποια στιγμή το σοκ της πανδημίας θα απορροφηθεί και όλα δείχνουν ότι σε 9 μήνες από σήμερα θα έχουμε μια εξομάλυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το παιχνίδι για την Ελλάδα θα παιχθεί μεταξύ των όρων βοήθειας από τα κοινοτικά ταμεία και τον χρόνο επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Δηλαδή με ποιούς όρους θα μας δώσουν τα 32 δισ και πότε θα μας ζητήσουν να ξαναγυρίσουμε στα ικανοποιητικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Αν όμως επιτέλους κινηθούμε για μια φορά δημιουργικά και επιθετικά και κοιτάξουμε πρωτίστως να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τον πακτωλό κεφαλαίων, τότε πολλοί στόχοι μπορούν να ενσωματωθούν στο μεγάλο turn around story, που η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια.

Μονον έτσι η ανεργία θα μειωθεί σημαντικά, οι μισθοί θα επιστρέψουν σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν διεθνώς την θέση που τους αξίζει.
Οι επενδύσεις εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότερο και απαιτητικότερο σε σχέση με την διεθνή υποτίμηση που έχει λάβει χώρα εξαιτίας της πανδημίας.
Ένα ζήτημα που το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κρατήσει είναι οι αδύναμες τράπεζες, οι οποίες επί της ουσίας λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν και αυτό αποτελεί την γενική αίσθηση της αγοράς.Μόνη λύση οι αυξήσεις κεφαλαίων.
Αυτό όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσει στοιχείο αναστολής της γενικότερης προσπάθειας ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, που με την πολιτική που ακολουθείται θα επιστρατεύσει το συνολο των δυνάμεων σε αυτήν την κατεύθυνση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης