Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς κατάφερε η Tesla να «εκθρονίσει» την Toyota από την κορυφή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας

tags :
Πώς κατάφερε η Tesla να «εκθρονίσει» την Toyota από την κορυφή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας
Ενδεικτικό στοιχείο της ανόδου της Tesla, η πρόβλεψη του BloombergNef για άνοδο των πωλήσεων των ηλεκτρικών οχημάτων τις επόμενες δεκαετίες

Κορυφή για την Tesla. H κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία και την Toyota.

Ειδικότερα, η εταιρεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «πραγματικούς νικητές» του δευτέρου τριμήνου, παίρνοντας τα σκήπτρα από την Toyota ως η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία.

Μόνο κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου η τιμή της μετοχής της Tesla υπερδιπλασιάστηκε, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου εμφάνισε άνοδο 158%. Την περασμένη Τετάρτη, η κεφαλαιοποίηση της μετοχής έφτασε στα 207,2 δις. δολ, υψηλότερα από τα 201,9 δισ. δολάρια της Toyota.

Το βλέμμα στο αύριο

Οι επενδυτές ποντάροντας στο αύριο και το μέλλον φαίνεται ότι αξιολογούν ως δευτερεύουσα την σημερινή εικόνα της παραγωγικής δυναμικότητας των δύο εταιριών: το 2019 η Tesla παρήγαγε μόλις 367.00 ηλεκτρικά αυτοκίνητα έναντι παραγωγής πάνω από 10 εκατ. αυτοκινήτων από την Toyota ενώ στο πρώτο τρίμηνο η παραγωγή νέων αυτοκινήτων διαμορφώθηκε σε 103.000 οχήματα για την Tesla και 2,4 εκατ. νέων αυτοκινήτων για την Toyota.

Η «εξήγηση»

Σημαντικό στοιχείο σε όλη αυτή την ιστορία αφορά το μέλλον της ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με το BloombergNEF, οι παγκόσμιες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, που λειτουργούν με πετρέλαιο και ντίζελ, κορυφώθηκαν το 2017 και "βρίσκονται σε μόνιμη παρακμή".

Ωστόσο, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων προβλέπεται να αυξηθούν δραματικά τις επόμενες δεκαετίες. Μάλιστα, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσαν να φτάσουν το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων επιβατικών οχημάτων έως το 2025, στο 28% το 2030 και στο 58% το 2040.

Ράλι άνω του 4.000% από το ντεμπούτο της

Η Tesla εισήχθη στο Nasdaq πριν 10 χρόνια, με τιμή μετοχής στα 17 δολάρια, αντλώντας περίπου 226 εκατ. μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO). Εκείνη την ημέρα η μετοχή είχε σημειώσει άνοδο 41% στα 23,89 δολάρια. Πλέον η τιμή της έχει φτάσει πάνω από τα 1.110 δολάρια, έχοντας εκτοξευθεί κατά 4.125%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης