Διεθνή

Μυστικές συνομιλίες Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο για Ανατ. Μεσόγειο

Μυστικές συνομιλίες Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο για Ανατ. Μεσόγειο
Το μεγάλο στοίχημα για το Βερολίνο είναι να μην "εκραγεί η βόμβα" στην περιοχή στη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και να υπάρξουν στρατιωτικές συγκρούσεις

Κινήσεις στο παρασκήνιο γίνονται από τη Γερμανία, που ανέλαβε από την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής Προεδρία της Ε.Ε., με στόχο την εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος". 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται, κλήθηκε προ δεκαημέρου στο Βερολίνο, για συνομιλίες στην Καγκελαρία, ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, βρέθηκε ινκόγκνιτο προ δεκαημέρου στη γερμανική πρωτεύουσα και είχε πολύωρες συζητήσεις με στενούς συνεργάτες της κ. Μέρκελ. Στην ατζέντα των συζητήσεων τα ευρωτουρκικά, αλλά πρωτίστως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.\

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος αξιωματούχος παρουσίασε τις γνωστές τουρκικές θέσεις και υποστήριξε στους Γερμανούς συνομιλητές του πως η Άγκυρα "έχει δικαιώματα στην περιοχή" και ότι οι σχεδιασμοί θα εφαρμόζονται. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι αποκόμισαν την εντύπωση πως η κατοχική δύναμη είναι αποφασισμένη ακόμη και να κόψει το ήδη τεντωμένο σχοινί. Η επιλογή να προσκληθεί ο Καλίν δεν θεωρείται τυχαία, καθώς είναι ως να συνομιλούσαν με τον ίδιο τον Ερντογάν. Η προσπάθεια της Γερμανίας θα συνεχιστεί και ήδη ακολούθησε και η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, καθώς και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (μαζί με τον συνάδελφό του για τον Τουρισμό) στο Βερολίνο, την περασμένη Πέμπτη.

Είναι προφανές πως οι κινήσεις αυτές της Γερμανίας έχουν σχέση με τη διαχείριση της Προεδρίας στην Ε.Ε. Το μεγάλο στοίχημα για το Βερολίνο είναι να μην "εκραγεί η βόμβα" στην περιοχή στη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και να υπάρξουν στρατιωτικές συγκρούσεις.  Γι' αυτό και πριν ακόμη αναλάβει την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια προσπάθεια με παρεμβάσεις, τόσο δημόσιες όσο και παρασκηνιακές, με στόχο να προσεγγίσει τους εμπλεκόμενους για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Είναι σαφές ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ανησυχία υπάρχει και για τα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη. Κυρίως εάν υπάρξει ένας γενικευμένος πόλεμος με χώρες της περιοχής. Ακόμη, σε σχέση με το μεταναστευτικό, υπάρχει ο φόβος πως εάν η Τουρκία ελέγξει τη Λιβύη, θα εκβιάζει και θα απειλεί την Ευρώπη, καθώς θα έχει το κλειδί για τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική. 

Πηγή:Φιλελεύθερος
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης