Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΤΕπ: Ουραγός οι ελληνικές επιχειρήσεις στις επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης

ΕΤΕπ: Ουραγός οι ελληνικές επιχειρήσεις στις επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης

Τρίτη από το τέλος η Ελλάδα στην ΕΕ, ως προς το ποσοστό των επιχειρήσεων που επένδυσαν το 2019 στη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Λίγο πάνω από το 30% κινήθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που επένδυσαν το 2019 στη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, όπως δείχνει η νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με τίτλο «Going Green – Who is investing in energy efficiency, and why it matters».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το παραπάνω ποσοστό κατατάσσει την Ελλάδα Τρίτη από το τέλος ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Χαμηλότερη επίδοση έχουν μόνο η Λιθουανία και η Εσθονία, ενώ όπως είναι φυσικό η χώρα μας απέχει αισθητά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος κινείται λίγο πάνω από το 40%.

bon21

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση ούτε η μέση ευρωπαϊκή επίδοση κρίνεται ικανοποιητική, αφού για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 47% των επιχειρήσεων επένδυσαν το 2019 σε μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Όσον αφορά την ΕΕ, στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Σλοβακία, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων που επενδύουν στην ενεργειακή απόδοση (61%). Ακολουθούν η Ισπανία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Η έκθεση βασίζεται στην ετήσια Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ (EIBIS) που διενεργήθηκε σε 12.500 επιχειρήσεις κρατών-μελών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν ανά χώρα (σε ΕΕ και ΗΠΑ), κλάδο και μέγεθος των εταιρειών, με σκοπό να εντοπιστούν οι τομείς που τυχόν επιδέχονται βελτίωση.

Από το 40% των ευρωπαϊκών εταιρειών που επένδυσαν πέρυσι στην ενεργειακή απόδοση, το ύψος των κεφαλαίων που δαπάνησαν αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού επενδυτικού προϋπολογισμού τους.

Παράλληλα, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι, κατά μέσον όρο, μόνο το 1/3 των κτιριακών τους εγκαταστάσεων πληροί τις βέλτιστες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας. Η έκθεση διαπίστωσε, ακόμη, ότι η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων γύρω από τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας για την υιοθέτηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

«Οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη ανάκαμψη της Ευρώπης και την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων. Προσφέρουν μια συνδυασμένη προοπτική για αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Δείχνουν δε ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίζει με την ισχυρή ανάπτυξη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Andrew McDowell, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης