Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Αδ. Γεωργιάδης: Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Αδ. Γεωργιάδης: Τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Εκκαθάριση αν μέσα στον μήνα δεν υπάρξει συμφωνία
Τα επόμενα βήματα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αποκάλυψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή Market Watch, που αποτελεί συνεργασία του bankingnews.gr με τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.
O κ. Γεωργιάδης αντικρούει την άποψη ότι δεν έχουν γίνει επενδύσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, μιλά για τα προβλήματα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προαναγγέλλει την αύξηση των δανείων του ΤΕΠΙΧ στα 3 εκατ ευρώ και για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τόνισε ότι «αν μέσα στον μήνα δεν υπάρξει συμφωνία, τότε πάμε για εκκαθάριση».

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Καταφέραμε και είναι μία επιτυχία του Υπουργείου Ανάπτυξης πριν από καιρό να κάνουμε συνάντηση με τη DFC και μετά από αλλεπάλληλες συζητήσεις (θέσαμε το θέμα και στον Αμερικανό Πρόεδρο D, Trump) πριν από 10 ημέρες λάβαμε μία επιστολή που δέχεται να προχωρήσει σε due dilligence μέσω της εταιρείας ΟΝΝΕΧ που έχει αποκτήσει και τα Ναυπηγεία της Σύρου.
Για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή και για να πάρουμε και εμείς το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα πρέπει να έχουν περάσει στα χέρια της ΟΝΝΕΧ οι μετοχές και αυτή με τη σειρά της να κάνει το αίτημα στο δικαστήριο μαζί με τον βασικό πιστωτή, το ελληνικό δημόσιο, να υποβληθεί το σχέδιο εξυγίανσης και αυτό να πάρει το πράσινο φως από το δικαστήριο.
Άρα θα πρέπει οι υφιστάμενοι μέτοχοι να δώσουν το πράσινο φως για τη μεταβίβαση των μετοχών τους στην ΟΝΝΕΧ. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε συνάντηση με τον Νικ. Ταβουλάρη και ορισμένους μικρομετόχους.
Πήραμε την υπογραφή για το 22% και σήμερα φτάσαμε στο 24%. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι στις επόμενες 48 ώρες θα έχουμε φτάσει στο πολυπόθητο 51% και θα το έχουμε ξεπεράσει.
Έχουμε προφορική συμφωνία για το 54%. Όμως αν δεν δω υπογραφές δεν μπορώ να πω τίποτα.
Αν μέσα στον μήνα δεν γίνει η συμφωνία θα προχωρήσουμε σε εκκαθάριση των Ναυπηγίων Ελευσίνας, μία διαδικασία ανάλογη με αυτή που ακολουθήθηκε και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.


Για Παππά και Καλογρίτσα

Σήμερα κατά τη γνώμη μου ο κ. Παππάς θα έπρεπε να πάει να κάνει μήνυση στον κ. Καλογρίτσα για συκοφαντική δυσφήμιση.
Αυτό που εννοώ είναι ότι όταν βγαίνει ένας επιχειρηματίας και λέει ότι ο τότε αρμόδιος υπουργός είχε ο ίδιος ενεργό ανάμειξη, ώστε να πάρει ο εν λόγω επιχειρηματίας με εικονικά τιμολόγια 3 εκατ, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαγωνισμό του δημοσίου, δείχνει ότι ο αρμόδιος υπουργός έστηνε τον διαγωνισμό, την εγκυρότητα και ακεραιότητα του οποίου εγγυάται ο ίδιος.
Θεώρησα λοιπόν αυτονόητο αμέσως ο κ. Παππάς να πάει στο δικαστήριο και να κάνει μήνυση στον κ. Καλογρίτσα για συκοφαντική δυσφήμιση.
Αντί να γίνει αυτό, έγινε σήμερα το αμίμητο.
Έκανε μήνυση ο κ. Καλογρίτσας στον κ. Παππά, το ανάποδο δηλαδή. Και παρουσίαζει μάλιστα μια σειρά ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email), μεταξύ αυτών και των υπευθύνων της εταιρείας CCC, που μιλάνε με τον κ. Παππά και συμφωνούν για 3 εκατ ευρώ, λέγανε και για 22 εκατ ευρώ, αλλά μετά φαίνεται πως χάλασε η δουλειά, για να τα πάνε στον κ. Καλογρίτσα.
Αυτά αν τα βλέπαμε στο House Of Cards δεν θα τα πιστεύαμε, θα λέγαμε ότι είναι υπερβολές.
Φαντάζεστε να αποδεικνυόταν ότι επί υπουργίας μου σε ένα διαγωνισμό ευνοούσα έναν από τους συμμετέχοντες και του έβρισκα εικονικά τιμολόγια από άλλον επιχειρηματία...πείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα σήμερα;
Θα με είχαν κρεμάσει στο Σύνταγμα.
Αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ, Φίλης και Τσακαλώτος που μιλούσαν για ηθική τι κάνουν τώρα; Δεν τα βλέπουν;
Και δεν είναι μόνο εικονικά τιμολόγια, είναι και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Για Βαξεβάνη

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο του κ. Βαξεβάνη αγόρασε ο ίδιος την εφημερίδα Documento έναντι 20.000 ευρώ από τον Καλογρίτσα. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει ο ίδιος.
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Eδώ έχουμε κατάθεση αποδεικτικών στοιχείων (email) του ίδιου του επιχειρηματία.
Εδώ θα έπρεπε να επέμβει ο ίδιος ο εισαγγελέας.
Δεν έχω μεγάλη ελπίδα ότι θα παρέμβει η κυρία Εισαγγελέας Διαφθοράς, γιατί όπως ξέρετε έχει και ένα δεσμό με τον κ. Βαξεβάνη όλα αυτά τα χρόνια.
Για το λόγο αυτό να πάει η ελέγξει η κ. Τουλουπάκη τον κ. Βαξεβάνη το βλέπω λίγο δύσκολο, εφόσον διέρρεε αυτή σε αυτόν όλα τα έγγραφα για την δικογραφία της Novartis από την πρώτη μέρα. Αλλά τελοσπάντων ας τα βρουν μεταξύ τους. Κάποιος Εισαγγελέας όμως πρέπει να παρέμβει.
Διότι εδώ έχουμε στήσιμο δημόσιου διαγωνισμού από τον αρμόδιο Υπουργό, με εικονικά τιμολόγια και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Δεν μπορεί να μην επέμβει.
Αν λοιπόν δεν μπορεί η κ. Τουλουπάκη να παρέμβει για ψυχολογικούς λόγους, γιατί αναφέρεται στον κ. Βαξεβάνη, θα πρέπει να παρέμβει κάποιος άλλος.

Ο κ. Τσίπρας γνώριζε όσα έκανε ο κ. Παππάς

Αν αποφασίσει ένα Κοινοβούλιο να στείλει έναν πρωθυπουργό στο Ειδικό Δικαστήριο, θα πρέπει τα στοιχεία να είναι τόσα αδιάσειστα που να μην αφήνουν σε κάνεναν ψηφοφόρο του αντιπάλου κόμματος την υποψία ότι το κάναμε για πολιτικούς λόγους.
Επειδή καλώς ή κακώς ένας Πρωθυπουργόςς είναι ένα σύμβολο της Ελλάδος και ο Τσίπρας ψηφίστηκε από ένα ποσοστό 30% του ελληνικού λαού.
Για όλους αυτούς τους λόγους, για να εκκινήσεις μία τέτοια διαδικασία για έναν πρώην Πρωθυπουργό, θα πρέπει αυτά που έχεις στα χέρια σου να μην επιδέχονται καμμίας αμφισβήτησης. Μέχρι στιγμής αν ρωτάτε την γνώμη μου, πιστεύω ότι όσα έκανε ο Παππάς ήταν πράγματα που τα γνώριζε ο κ. Τσίπρας.
Γιατί αν δεν τα γνώριζε θα είχε διώξει τον Παππά από το περασμένο Σάββατο. Αρα τα ήξερε.

Έχουν γίνει πολλές επενδύσεις

Η επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Και από αυτά προκύπτει ότι το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά από πλευράς επενδύσεων, των τελευταίων 10 ετών.
Δεν λέω ότι κάναμε ρεκόρ. Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στις επενδύσεις, εντούτοις το 2019 ήταν μία πολύ καλή χρονιά.
Αύριο, μεθαύριο κλείνουμε ένα χρόνο διακυβέρνησης και στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε ετοιμάσει ένα κατάλογο με αυτά που έχουμε κάνει αυτούς τους μήνες: Καταρχήν διασώσαμε την Creta Farms.
Eξαγοράστηκε από επενδυτή, πληρώνονται οι εργαζόμενοι και πλεον τα προϊόντα της βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Τα 15 εκατ ευρώ πήγαν στις τράπεζες και θεωρούμε ότι η υπόθεση αυτή έχει κλείσει. Αν δεν είχα εμπλακεί, η Creta Farms θα είχε κλείσει πέρυσι τον Ιούλιο.
Επίσης φέραμε την Pfizer στο Digital Center της Θεσσαλονίκης, φέραμε και την Cisco. Φέραμε επίσης την Blackstone που εξαγόρασε τα 5 ξενοδοχεία του Louis, μία επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.
Βγάλαμε τις άδειες και εγκαινίασαμε το Kilada Hills, 450 εκατ. ευρώ επένδυση, την Mirum Hellas, 500 εκατ ευρώ επένδυση, Βγάλαμε τις άδειες και εγκανιάζουμε το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό την επένδυση στην Κασσιόπη που εκκρεμούσε από το 2012, ύψους 120 εκατ. ευρώ Προχωρήσαμε σήμερα στις υπογραφές για τον Πύργο του Πειραιά, με την Dimand και την EBRD, 50 εκατ ευρώ επένδυση. Βάλαμε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό που λέγαμε ότι δεν θα γίνει ποτέ. Φτιάξαμε καινούργιο Αναπτυξιακό Νόμο που μας ανέβασε στην διεθνή κατάταξη κατά 9 θέσεις.
Προχωρήσαμε τις ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, για τα φράγματα και τις φοιτητικές εστίες με μεγάλη ταχύτητα.

Κερδίσαμε αξιοπιστία λόγω κορωνοϊού

Τι έχουμε κερδίσει μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες; Εχουμε κερδίσει τεράστιους πόντους αξιοπιστίας.
Την περασμένη εβδομάδα είχα μία τηλεδιάσκεψη με μια μεγάλη τράπεζα στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει φτιάξει ένα ομόλογο 5 δις δολ. για έργα υποδομών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Ήμουνα ο πρώτος Υπουργός Ανάπτυξης της Ευρωζώνης που ζήτησαν να συνομιλήσουμε.
Όταν τους ρώτησα γιατί είμαι ο πρώτος, μου είπαν έχουμε βάλει στο επενδυτικό μας συμβούλιο ως κριτήριο για το σε ποια χώρα θα επενδύσουμε, την επίδοση της χώρα αυτής στον Covid 19.
Αυτό κάτι δείχνει. Από τελευταίοι της Ευρώπης, ήρθαμε στην πρώτη θέση των επιλογών.

Για την ρευστότητα των επιχειρήσεων

Έχουμε πολύ υψηλό αριθμό εγκρίσεων και πολύ χαμηλό επίπεδο εκταμιεύσεων.
Η διαδικασία ενός δανείου δεν είναι απλή.
Τώρα είμαστε στην τελική φάση, σε αυτή της συμβασιοποίησης.
Οι τράπεζες τρέχουν τις διαδικασίες πιο γρήγορα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Εμείς τις πιέζουμε να τρέχουν γρηγορότερα.
Στο ΤΕΠΙΧ θα φτάσουμε τα 3 δις δάνεια και στο Εγγυοδοτικό θα φτάσουμε τα 7 δις ευρώ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης