Πετρέλαιο

Καταρρέουν οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης – Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και η παραγωγή

Καταρρέουν οι εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης – Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και η παραγωγή
Μόνο δύο δεξαμενόπλοια με 600.000 βαρέλια αργού το καθένα, θα εξάγει η Λιβύη για ολόκληρο τον Ιούλιο
Η Λιβύη πρόκειται να εξάγει ακόμη λιγότερο αργό πετρέλαιο τον Ιούλιο από ό, τι τον Ιούνιο, ενώ η κρατική εταιρεία πετρελαίου συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του αποκλεισμού που πλήτει τις εξαγωγές από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα φόρτωσης που επικαλείται το Bloomberg, η Λιβύη αναμένεται να εξάγει αυτό το μήνα μόνο δύο δεξαμενόπλοια με 600.000 βαρέλια αργού το καθένα, συνολικά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για ολόκληρο τον Ιούλιο. Οι εξαγωγές αυτού του μήνα θα είναι χαμηλότερες από τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια που εξήγαγε η Λιβύη για ολόκληρο τον Ιούνιο.

Επί του παρόντος, η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα είναι περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως (bpd). Ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραματικά από 1,2 εκατομμύρια bpd στις αρχές του έτους, λίγο πριν που δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Khalifa Haftar, κατέλαβαν τους τερματικούς σταθμούς και τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης.

Στις αρχές Ιουνίου, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) επανέλαβε την παραγωγή στο πεδίο Sharara των 300.000 bpd μετά από διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα μιας βαλβίδας πετρελαίου που είχε κλείσει από τον Ιανουάριο. Αλλά μια μέρα αργότερα, το Sharara έκλεισε ξανά, αφού ένοπλες δυνάμειες επέβαλαν στους εργαζόμενους στο πεδίο να σταματήσουν να εργάζονται.

Οι Ρώσοι και άλλοι ξένοι μισθοφόροι εισήλθαν στην πετρελαϊκή ζώνη του Sharara για να αποτρέψουν την επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή περιοχή της Λιβύης, ανακοίνωσε η NOC στα τέλη Ιουνίου.

Λίγες μέρες αργότερα, η NOC επιβεβαίωσε ότι η ανωτέρα βία συνεχίζεται στα λιμάνια Hariga, Brega, Zueitina, Es Sider και Ras Lanuf, αλλά υπάρχουν συνομιλίες για την άρση του αποκλεισμού.

Η NOC «έχει εκδώσει οδηγίες σε όλες τις εταιρείες που λειτουργούν στις 20 Ιουνίου 2020 να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επανέναρξη των δραστηριοτήτων, υπό το φως των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της GNA, της NOC και των περιφερειακών χωρών που βρίσκονται πίσω από αυτόν τον αποκλεισμό», δήλωσε η εταιρεία.

«Η NOC επιβεβαιώνει ότι έχουν διεξαχθεί διαπραγματεύσεις για την επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες με το GNA, το NOC και τις περιφερειακές χώρες, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και των ΗΠΑ», ανέφερε η εταιρεία σε ξεχωριστή δήλωση την περασμένη εβδομάδα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης