Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Αν προχωρήσουν σεισμικές έρευνες ΝΔ της Κρήτης αλλάζουν πολλά

Π.Μπουσμπουρέλης: Αν προχωρήσουν σεισμικές έρευνες ΝΔ της Κρήτης αλλάζουν πολλά
Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά ενώ η ένταση στην περιοχή θα ανέβει στο ζενίθ
Οι σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο ΝΔ της Κρήτης ανοίγουν μια νέα σελίδα στο παζλ της ΝΑ Μεσγογείου και επαναφέρουν το φιλόδοξο ελληνικό project σε τροχοδρόμηση και ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου έδειχνε ότι θα το έθαβε, παράλληλα με τις αναβολές για συνέχεια ερευνών από τις μεγάλες πολυεθνικές στην κυπριακή ΑΟΖ.
Καταδεικνύουν επίσης το συνειδητοποιημένο γαλλικό ενδιαφέρον για αναβάθμιση την παρουσία της Γαλλίας στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς η TOTAL είναι εκείνη που αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες.

Μην ξεχνάμε ότι τα τουρκικά συμφέροντα στον τομέα του πετρελαίου για την περιοχή έχουν δύο άξονες:
Ο πρώτος αφορά τις έρευνες που μπορεί να επιλέξουν να υλοποιήσουν στα όρια της κυριακής ΑΟΖ προκαλώντας ακόμα και θερμό επεισόδιο.
Ο δεύτερος αφορά την  Λιβύη, η οποία πρόκειται να εξάγει ακόμη λιγότερο αργό πετρέλαιο τον Ιούλιο από ό, τι τον Ιούνιο, ενώ η κρατική εταιρεία πετρελαίου συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του αποκλεισμού που πλήτει τις εξαγωγές από τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα φόρτωσης που επικαλείται το Bloomberg, η Λιβύη αναμένεται να εξάγει αυτό το μήνα μόνο δύο δεξαμενόπλοια με 600.000 βαρέλια αργού το καθένα, συνολικά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου για ολόκληρο τον Ιούλιο.
Οι εξαγωγές αυτού του μήνα θα είναι χαμηλότερες από τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια που εξήγαγε η Λιβύη για ολόκληρο τον Ιούνιο.
Εδώ όμως δεν αποκλείεται να δούμε τους Τούρκους να προχωρούν σε έρευνες και στο λιβυικό πέλαγος, σε περιοχές που θα ορίζει το ψευδομνημόνιο Τουρκίας - Λιβυής.

Είναι βέβαιο ότι  εφόσον οι εξελίξεις κλιμακωθούν το φθινόπωρο το κλίμα θα φορτισθεί αλλά από την άλλη πλευρά όλα δείχνουν ότι η Γαλλία έχει αποφασίσει να εφαρμόσει μια πολιτική δική της που έχει και ενεργειακή διάσταση αλλά και αμυντικό δόγμα.

Παράλληλα εφόσον η TOTAL πορχωρήσει στις σεισμικές έρευνες, αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι και τόσο άσχημες οι προοπτικές για την αγορά των ορυκτών καυσίμων σε μεσοπρόθεσμο και μακροπόθεσμο επίπεδο.
Αν φυσικά μιλήσουμε για κοιτάσματα φυσικού αερίου τότε οι εξελίξεις μετά την πάροδο κάποιων ετών φυσικά, είναι πιθανό να εμπλουτίσουν το δίκτυο του EAST MED, ενός κολοσσιαίου έργου που θα βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και αποτελεί μια ενεργειακή γέφυρα ,που σκοπό έχει μεταξύ άλλων την εναλλακτική τροφοδοσία της Ευρώπης σε σχέση με το ρωσικό αέριο.
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και εν πρώτοις η ίδια η EXXON που αναδιαρθρώνει την στρατηγική της, μαζέυει τις ζημιές της και πουλά assets προς το παρόν.
Αλλά και πως η αμερικανική κυβέρνηση θα διαχειρισθεί την τουρκική προκλητικότητα, που θα απογειωθεί λίγους μήνες πριν τις εκλογές.
Σε γενικές γραμμές όμως μια εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πρώτης φάσης των ερευνών, θα αναβαθμίσει περαιτέρω την γεωπολιτική σημασία της χώρας η οποία και ενδεχομένως να μπορεί να παίξει με ισχυρότερα χαρτιά τον ρόλο της απέναντι σε εταίρους και εκείνους που επιβουλεύονται τα ζωτικά μας συμφέροντα.

www.worldenerrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης