Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Γιατί στρέφεται στις επενδύσεις φυσικού αερίου το Άμπου Ντάμπι; - Η πολιτική της ADNOC

Γιατί στρέφεται στις επενδύσεις φυσικού αερίου το Άμπου Ντάμπι; - Η πολιτική της ADNOC
Ηχηρά ονόματα παίρνουν το 49% των αγωγών φυσικού αερίου της ADNOC

Σημαντικές επενδύσεις στο φυσικό αέριο πραγματοποιεί το Αμπού Ντάμπι, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να εκμεταλλευτεί το επιχειρηματικό momentum που θα προκύψει μελλοντικά στην αγορά.
Στις 23 Ιουνίου η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (ADNOC) συμφώνησε να πουλήσει ένα μερίδιο 49% των αγωγών φυσικού αερίου που διαθέτει για μόλις πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια κοινοπραξία από διεθνείς επενδυτές. Το υπόλοιπο 51% θα ανήκει στην εταιρεία.

Ειδικότερα, η κοινοπραξία περιλαμβάνει το Ταμείο Επενδύσεων Υποδομών Global Infrastructure Partners με έδρα τη Νέα Υόρκη, την εταιρεία εναλλακτικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Τορόντο, Brookfield Asset Management, το κρατικό ταμείο πλούτου της Σιγκαπούρης, το GIC του Οντάριο, την NH Investment & Securities της Νότιας Κορέας και την ιταλική Snam.

Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω της πανδημίας, η συμφωνία έρχεται σε μια εποχή όπου ορισμένοι παραγωγοί φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής φαίνεται να χρησιμοποιούν την τρέχουσα περίοδο χαμηλής παγκόσμιας τιμολόγησης φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση ενός σκοπού. Αποσκοπούν στην ανανέωση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου για να επωφεληθούν από την μελλοντική ανάκαμψη που θα προκύψει από την αυξανόμενη ζήτηση από Ασία και Κίνα.

Παράλληλα, εξαιτίας της αύξησης του μεριδίου του φυσικού αερίου στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα του στο 15% έως το 2030, τα τελευταία δύο χρόνια περίπου η Κίνα πρόσθεσε πάνω από 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στην παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου.

Το κέρδος της ADNOC

Αυτή η δομή διαπραγμάτευσης θα επιτρέψει στην κρατική επιχείρηση να διατηρήσει τον πλήρη λειτουργικό έλεγχο επί των στρατηγικά σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του αγωγού φυσικού αερίου που περιλαμβάνονται στην επένδυση, ενώ ταυτόχρονα κερδίζει ταμειακή ροή στο πλαίσιο της αξιοποίησης νέων δεξαμενών παγκόσμιου θεσμικού επενδυτικού κεφαλαίου.

Μακροπρόθεσμα η συμφωνία αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Αμπού Ντάμπι να αναπτύξει ροές χρηματοδότησης στην προσπάθειά του να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου και, με τη σειρά του, την παραγωγή πετρελαίου, δεδομένου ότι το αέριο μπορεί να αντικαταστήσει το πετρέλαιο στο εγχώριο δίκτυο παραγωγής ενέργειας,

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης