Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Οι εξαγωγείς φυσικού αερίου έκλεισαν το 90% της χωρητικότητας του αγωγού Yamal - Ευρώπη μέσω Πολωνίας

Οι εξαγωγείς φυσικού αερίου έκλεισαν το 90% της χωρητικότητας του αγωγού Yamal - Ευρώπη μέσω Πολωνίας
Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας
Οι εξαγωγείς φυσικού αερίου έχουν κλείσει σχεδόν το 90% της χωρητικότητας του τμήματος του αγωγού Yamal - Ευρώπη στο πολωνικό έδαφος από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού.

Μια συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990 έληξε στις 17 Μαΐου, καθώς η Βαρσοβία ευθυγράμμισε τους ενεργειακούς της κανονισμούς με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινήθηκε για να περιορίσει την δεκαετή εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα.

Έκτοτε, ο διαχειριστής δικτύου της Πολωνίας έχει αρχίσει να πωλεί χωρητικότητα στον αγωγό Yamal που μεταφέρει ρωσικό αέριο από τη βόρεια χερσόνησο Yamal στην Πολωνία και στη Γερμανία μέσω δημοπρασιών.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας τον Μάιο έδειξαν ότι το 92% της χωρητικότητας έχει κλείσει για τον Ιούνιο και περίπου το 80% για το τρίμηνο που ξεκινά την 1η Ιουλίου.
Τον Μάιο, όταν η χωρητικότητα ήταν διαθέσιμη σε δημοπρασίες μερικής ημέρας ή ημέρας, οι ροές μέσω του αγωγού μειώθηκαν σημαντικά.

"Σχεδόν για το 90% της χωρητικότητας στον αγωγό Yamal πραγματοποιήθηκε κράτηση για το έτος μεταξύ 1 Οκτωβρίου 2020 και 30 Σεπτεμβρίου 2021, σχεδόν όλα όσα ήταν διαθέσιμα", δήλωσε εκπρόσωπος της Πολωνικής εταιρεία διαχείρισης Gaz-System.

Πολωνός αξιωματούχος υπεύθυνος για την ενεργειακή υποδομή δήλωσε τον Μάιο ότι αναμένει από τη Gazprom να συνεχίσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές καθυστερήσεις στον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 2 που αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους.

Το τέλος της συμφωνίας διαμετακόμισης τον Μάιο δεν είχε αντίκτυπο στις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, οι οποίες βασίζονται σε ξεχωριστή σύμβαση.
Ο αγωγός Yamal έχει ετήσια χωρητικότητα 33 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) στην Πολωνία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης