Βιομηχανία

Υποβάθμιση προβλέψεων από ΙΟΒΕ: Στο 7,5% με 10,5% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

Υποβάθμιση προβλέψεων από ΙΟΒΕ: Στο 7,5% με 10,5% η ύφεση στην Ελλάδα το 2020

Η ανεργία θα ξεπεράσει το 19% με 20% - Αβέβαιη η ανάπτυξη το 2021

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων του για την ελληνική οικονομία προχώρησε το ΙΟΒΕ με φόντο τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.
Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος από το γενικό διευθυντή Νίκο Βέττα, στο βασικό σενάριο που εμπεριέχεται ένας βαθμός αισιοδοξίας ότι «ξεμπερδεύουμε σύντονα με την πανδημία», προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 7,5% έναντι 5% της προηγούμενης πρόβλεψης.
Αντίθετα στο δυσμενές σενάριο, με την πανδημία να συνεχίζεται, η ύφεση εκτοξεύεται στο 10,5%, έναντι πρόβλεψης 9% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση.
Σύμφωνα με τον κ. Βέττα το 7,5% και το 10,5% των σεναρίων αφορά την ονομαστική ύφεση, καθώς οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα στο σενάριο ονομαστικής ύφεσης 7,5% οι απώλειες στο ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 9%, ενώ στο δυσμενές σενάριο με την ονομαστική ύφεση στο 10,5% η πραγματική απώλεια του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 13%.
Στο βασικό σενάριο προβλέπεται αύξηση της ανεργίας σε άνω από το 19%, ενώ στο δυσμενές, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%.
Σημειώνεται ότι πριν από τρεις μήνες, το ΙΟΒΕ έκανε λόγο για ύφεση 5% έως 10% το 2020.

Αβέβαιη η ανάπτυξη το 2021

Ωστόσο, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση του κ. Βέττα για την ανάπτυξη του 2021.
«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021.
Ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις.
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το διεκδικήσεις και να το κερδίσεις μέσα από στροφή του οικονομικού υποδείγματος».
Κι αυτό τη στιγμή, που η ελληνική κυβέρνηση κάνει για λόγο για εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης