Πετρέλαιο

Γ.Αληγιζάκης (ΕΛΙΝΟΙΛ): Στο -40% κινούνται οι βενζίνες στα νησιά – Θετικά αποτελέσματα της εταιρείας το α’ εξάμηνο

Γ.Αληγιζάκης (ΕΛΙΝΟΙΛ): Στο -40% κινούνται οι βενζίνες στα νησιά – Θετικά αποτελέσματα της εταιρείας το α’ εξάμηνο
Το δεύτερο μισό του 2020 θα είναι δύσκολο για τον κλάδο, σημείωσε ο CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ, καθώς ήδη από τον Ιούνιο οι πωλήσεις βενζινών κατέγραψαν μείωση κατά -16%, ενώ του ντίζελ κίνησης κατά -14%
Σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις θα έχει το δεύτερο εξάμηνο του έτους για την εμπορία πετρελαιοειδών η μεγάλη μείωση της τουριστικής κίνησης, αλλά και το γενικότερα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιάννης Αληγιζάκης, στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρείας.

Όπως τόνισε, οι εκθέσεις του ΙΟΒΕ, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Grand Thorton, μιλούν για σημαντική ύφεση στην Ελλάδα, ενώ ειδικότερα για τον κλάδο οι αναλυτές προβλέπουν πτώση των πωλήσεων 20-23%, μείωση ρευστότητας και υποχώρηση του EBITDA κατά 75%. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, ήδη από τον Ιούνιο τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ της πτωτικής πορείας για το υπόλοιπο 2020, καθώς οι πωλήσεις βενζινών κατέγραψαν μείωση κατά -16%, ενώ του ντίζελ κίνησης κατά -14%.

Το στέλεχος της ΕΛΙΝΟΙΛ υπογράμμισε ότι η εκτιμώμενη πορεία της αγοράς πετρελαιοειδών για το δεύτερο μισό του 2020 βρίσκεται στον αντίποδα της εικόνας του πρώτου εξαμήνου, κατά το οποίο άντεξε τις πιέσεις, σε αντίθεση με όλους τους άλλους κλάδους, που υπέστησαν μεγάλη μείωση του τζίρου τους.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η απρόσμενη αύξηση πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο έκλεισε στο +52%, αντισταθμίζοντας εν πολλοίς την υποχώρηση κατά 22% που παρουσίασαν οι βενζίνες και κατά 7% το ντίζελ κίνησης.

Καλύτερες επιδόσεις έναντι του α' εξαμήνου 2019
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΙΝΟΙΛ κατέγραψε θετικά αποτελέσματα στο πρώτο μισό της χρονιάς, πάρα τις μεγάλες αντιξοότητες τόσο στην εσωτερική όσο και την διεθνή αγορά. Μάλιστα, οι επιδόσεις της ήταν καλύτερες από το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Με βάση τον κ. Αληγιζάκη, το αποτέλεσμα αυτό προήλθε από τη στρατηγική και την ευελιξία της εταιρείας, καθώς και την ικανότητά της να βρίσκει ευκαιρίες. Έτσι, στην εσωτερική αγορά εκμεταλλεύτηκε την αυξημένη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στη διεθνή αγορά αξιοποίησε την αστάθεια με την πτώση των διεθνών τιμών και την τάση για αποθήκευση προϊόντων, δημιουργώντας πωλήσεις και έκτακτα έσοδα.

Παράλληλα, μείωσε τους τόκους με καλύτερη πιστωτική πολιτική, ενώ διαχειρίστηκε με επιτυχία τα αποθέματα. Τέλος, απέφυγε τις μεγάλες ζημιές με hedging όταν οι τιμές κατρακυλούσαν, και μεγιστοποιώντας τα οφέλη όταν μετά το Μάιο ξεκίνησε η ανοδική τους πορεία.

Έως 70% η «βουτιά» των πωλήσεων σε νησιά

Ο CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ επισήμανε ότι παρόμοια «αντανακλαστικά» θα χρειαστούν και στο δεύτερο εξάμηνο, ώστε να μετριασθούν οι αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο, οι οποίες προδιαγράφονται ιδιαίτερα δυσμενείς. Ενδεικτικό είναι ότι, λόγω του τουρισμού, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα ποσοστά μείωσης των πωλήσεων καυσίμων κίνησης θα είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι τον Ιούνιο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ήδη τα νησιά κινούνται με -40% στις βενζίνες και -42% στο ντίζελ κίνησης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις -όπως στο Ιόνιο ή στις Σποράδες- η «βουτιά» φτάνει στο -70%. Παράλληλα, ο κλάδος δεν μπορεί να αναμένει αισθητή ανάκαμψη από την έναρξη της επόμενης περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, καθώς λόγω της αποθεματοποίησης κατά το πρώτο 5μηνο της χρονιάς, έχει προεισπραχθεί το μεγαλύτερο των εσόδων.

Δραστηριοποίηση σε πολλές αγορές

Η μείωση της τουριστικής κίνησης «αγγίζει» ιδιαίτερα την ΕΛΙΝΟΙΛ, καθώς ο στρατηγικός σχεδιασμός της περιλαμβάνει την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, όπως οι επενδύσεις σε όλες τις μαρίνες, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τουρισμό.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, πλεονέκτημα της εταιρείας είναι το γεγονός ότι κινείται σε πολλές και διαφορετικές αγορές, όπου οι συνθήκες ποικίλλουν: πρατήρια, βιομηχανικές πωλήσεις διεθνείς πωλήσεις, στερεά καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, Λιπαντικά. Επίσης έχει πολύ εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και ισχυρή μετοχική σύνθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, η εταιρεία θα αξιοποιήσει την παρουσία της σε διαφορετικές αγορές στην Ελλάδα, αλλά και τον σημαντικό εξωστρεφή και εξαγωγικό προσανατολισμό που έχει αποκτήσει, ώστε να περιορίσει τις απώλειες του δεύτερου εξαμήνου. Με αυτό τον τρόπο, θα θέσει επίσης τις βάσεις ώστε να εκμεταλλευτεί την ανοδική πορεία που θα εμφανίσει το 2021 τόσο ο κλάδος όσο και η οικονομία συνολικά.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης