Ενέργεια

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Στα 46 εκατ. ευρώ ανέρχεται η σύμβαση του έργου

Προκηρύχθηκε από τον ΑΔΜΗΕ νέος διαγωνισμός για την ανακατασκευή και τη θέση σε λειτουργία του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεταφοράς 400kV/150kV/30kV Κουμουνδούρου, στα Μέγαρα Αττικής, με την αξία της σύμβασης να ανέρχεται στα 46 εκατ. ευρώ.

Η αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, το οποίο μετρά 50 χρόνια ζωής, εντάσσεται στα έργα του λεγόμενου «Ανατολικού Διαδρόμου» ενώ θεωρείται κομβικής σημασίας και για το έργο της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, εεφόσον ουσιαστικά εκεί θα καταλήγουν τα διπλά καλώδια ισχύος 1.000 MW.

O «Ανατολικός Διάδρομος», με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, περιλαμβάνει επίσης τα ΚΥΤ Μεγαλόπολης, Κορίνθου -η αναβάθμιση του οποίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με ανάδοχο την κοινοπραξία Μυτιληναίος-Sieyuan Electric και κόστος 20,6 εκατ. ευρώ- καθώς και νέες εναέριες γραμμές μεταφοράς 400 kV, ενδιάμεσα. Σημειώνεται ότι οι γραμμές μεταφοράς στο τμήμα Μεγαλόπολης-Κορίνθου, με κόστος 26 εκατ. ευρώ, έχουν επίσης συμβασιοποιηθεί, από τον Μάιο του 2019, με ανάδοχο την κοινοπραξία Ατέρμων-Ιντρακάτ.

Τα δύο παραπάνω έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2021 ενώ -βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος- το ΚΥΤ Κουμουνδούρου σχεδιάζεται να αποπερατωθεί περί τα τέλη του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα για την αναβάθμιση του ηπειρωτικού συστήματος που υλοποιεί ο Διαχειριστής είναι εξίσου νευραλγικής σημασίας με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις καθότι -μεταξύ άλλων- διασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το διασυνδεδεμένο σύστημα και «απελευθερώνουν» πρόσθετο χώρο για τη διείσδυση νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διευκολύνοντας έτσι την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

Όπως περιγράφεται στη σχετική προκήρυξη για την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, πρόκειται για «έργο με το κλειδί στο χέρι» («turn key project») το οποίο περιλαμβάνει:

— Τη συλλογή στοιχείων για τις επικρατούσες τοπικές συνθήκες και τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων ερευνών, για τη διαπίστωση των χαρακτηριστικών και τον προσδιορισμό δεδομένων, που απαιτούνται για τον σωστό σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου (π.χ. ανεμολογικές, σεισμολογικές, κλιματολογικές συνθήκες),

— Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων και ΕΠΜ του έργου,

— Την εκπόνηση και υποβολή στον ΑΔΜΗΕ όλων των υποστηρικτικών μελετών, μελετών εφαρμογής και σχεδίων (ΕΠΜ και ηλεκτρομηχανολογικά), όπως προβλέπονται στα τεχνικά τεύχη,

— Την έκδοση της άδειας δόμησης, σύμφωνα με τις μελέτες του αναδόχου,

— Τις εργασίες διαμόρφωσης του γηπέδου στα προβλεπόμενα επίπεδα ισοπέδωσης (περιλαμβάνονται επιχώσεις, εκσκαφές, εναποθέσεις πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφών σε νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους κ.λπ.), καθώς και όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού, που προβλέπονται στα τεχνικά τεύχη,

— Την εξασφάλιση όλων των εργοταξιακών παροχών, για όλο το διάστημα ανέγερσης του έργου μέχρι την ηλέκτρισή του,

— Την προμήθεια των υλικών και τη μεταφορά τους επί τόπου του έργου,

— Την εγκατάσταση του εξοπλισμού,

— Την ολοκληρωμένη ανέγερση του έργου,

— Την εκτέλεση όλων των προδιαγραφόμενων δοκιμών,

— Την παράδοση των προβλεπόμενων ανταλλακτικών,

— Την παράδοση του έργου στον ΑΔΜΗΕ, πλήρως έτοιμου για ηλέκτριση και θέση σε εμπορική λειτουργία.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η παραλαβή και η αποσφράγιση των προσφορών έχει οριστεί για τις 10 Αυγούστου 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης