Ενέργεια

Το σχέδιο της Ιαπωνίας για περιορισμό της πολιτικής εξαγωγών για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Το σχέδιο της Ιαπωνίας για περιορισμό της πολιτικής εξαγωγών για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
Η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας πιο πράσινης κοινωνίας, καθώς η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζουν να καταργήσουν τον άνθρακα στα επόμενα χρόνια

Σε μια ολική αναθεώρηση για τον περιορισμό των συνθηκών της εξαγωγής μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, προχωρά η Ιαπωνία μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης. Μάλιστα, έχει ασκηθεί στην χώρα παγκόσμια κριτική για την κατασκευή εργοστασίων με άνθρακα σε χώρες της Ασίας και αντιβαίνει στις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική της, η Ιαπωνία υποστηρίζει έργα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα εάν και όταν μια χώρα που πρέπει να επιλέξει τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας ζητά από την Ιαπωνία να παράσχει την υψηλής αποδοτικότητας τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.

Η βοήθεια αυτή με το νέο ισχύον καθεστώς (ξεκινά από το 2020 μέχρι και την προσεχή 5ετία) θα περιοριστεί σε χώρες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν στην παραγωγή ενέργειας με άνθρακα για οικονομικούς λόγους. Ενώ ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες λένε ότι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι δαπανηρή, άλλες δυσκολεύονται να προμηθευτούν φυσικό αέριο ως σταθερή πηγή ενέργειας.

Το παρελθόν

Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία ευνοεί με την πολιτική της την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα και χρησιμοποιείται για την κάλυψη του 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας, μετά την κρίση του 2011 και τον πυρηνικό σταθμό της Φουκοσίμα.

Η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας πιο πράσινης κοινωνίας, καθώς η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία σχεδιάζουν να καταργήσουν τον άνθρακα στα επόμενα χρόνια. Η Ιαπωνία, από την πλευρά της, εξετάζει τώρα το κλείσιμο περίπου 100 σταθμών (διαθέτει 140) που είναι παλαιοί και εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Η Κίνα τέλος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, προσπαθεί να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της πέρα ​​από τα σύνορά της μέσω έργων ανάπτυξης υποδομών στην Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης