Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Απώλεια μεριδίου 4% της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά

Απώλεια μεριδίου 4% της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά
Λόγω μείωσης της τιμής του LNG, το μερίδιο της Gazprom μειώθηκε στο 34%, από 38% πριν από ένα χρόνο
Η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του COVID – 19 και η συνακόλουθη πτώση της τιμής του LNG στις σποτ αγορές επιδρά αρνητικά στις πωλήσεις της ρωσικής Gazprom, η οποία κατέγραψε απώλεια μεριδίου 4% το πρώτο εξάμηνο του έτους στις αγορές της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Reuters το ρεκόρ αποθεμάτων φυσικού αερίου στη βορειοδυτική Ευρώπη και την Ιταλία περιόρισε τη ζήτηση των συγκεκριμένων περιοχών για το προϊόν της Gazprom και όπως φαίνεται η ρωσική εταιρία έχει χάσει περισσότερο έδαφος σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις στην περιοχή, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.

Άλλωστε τη συγκεκριμένη περίοδο ο βασικός ανταγωνιστής του αερίου της Gazprom, δηλαδή το LNG κατέγραψε σημαντική μείωση τιμών υποχωρώντας τον Ιούνιο στα 5,3 ευρώ/MWh όταν ο μέσος όρος της τιμής του δείκτη TTF για το υγροποιημένο φυσικό αέριο το Δεκέμβριο του 2019 ήταν 14,2 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο του 2020 οπότε και ξεκίνησε η πτώση, ήταν 11,1 ευρώ/MWh.

Ανάκαμψη των τιμών του LNG

Από τις αρχές Ιουλίου οι τιμή του LNG έχει αρχίσει να ανακάμπτει όμως οι προμηθευτές έχουν αποθεματοποίησει αέριο σε χαμηλές τιμές γεγονός που επηρεάζει σημαντικά και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό άλλωστε έχει καταγραφεί ήδη και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού όπου η ΟΤΣ κινείται μεταξύ 30-35 ευρώ/MWh δίνοντας σημαντικά περιθώρια κινήσεων τόσο στη ΔΕΗ όσο και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Πάντως η ανάκαμψη του δείκτη TTF τον Ιούλιο οδηγεί σε εκτιμήσεις για άνοδο του στα 10 ευρώ/MWh έως το τέλος του έτους. Και ενώ η τιμή του LNG μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους την ίδια ώρα και παρά την μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου για τέσσερις μήνες για το πρώτο τρίμηνο του έτους η τιμή του αερίου αγωγού διαμορφώνει κοντά στα 15 ευρώ/ΜWh.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου της Gazprom ήταν μάλλον αναμενόμενη και το μερίδιο της από 38% πριν από ένα χρόνο έπεσε στο 34%.

Μικρότερη μείωση για τους ανταγωνιστές της Gazprom

Μείωση κατέγραψαν και οι πωλήσεις των ανταγωνιστών της Gazprom όπως η Equinor αλλά μόλις κατά 4 bcm πράγμα που σημαίνει ότι η Equinor έχει αυξήσει το μερίδιο της σε 25% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 26% .

Εξάλλου και τα έσοδα της Gazprom από τις εξαγωγές φυσικού αερίου τους πρώτους πέντε μήνες του του 2020 μειώθηκαν κατά 52,6% στα 9,7 δις. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής τελωνειακής υπηρεσίας της Ρωσίας που δημοσιοποίησε το Kallanish Energy. Οι αποστολές φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 23% στα 73 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκε τον Μάιο σε 94 δολ/1000 κμ, από 109 δολ/1.000 κμ τον προηγούμενο μήνα. Τα συνολικά έσοδα από την εξαγωγή της Gazprom τον Μάιο ανήλθαν σε 1,1 δις. δολ μείωση 15% από τον Απρίλιο.

Κάμψη παραγωγής στις ΗΠΑ

Τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου έχουν ωθήσει την τιμή του καυσίμου σε χαμηλά επίπεδα και επηρεάζουν όλους τους παραγωγούς συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί 3,2% το 2020 καθώς η δραστηριότητα γεώτρησης μειώνεται αφού η κατανάλωση φυσικού αερίου πέφτει λόγω πανδημίας κοροναϊού.

Πάντως ο επικεφαλής οικονομικών της Gazprom, Alexander Ivannikov, θεωρεί ότι οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου θα ενθαρρύνουν την κατανάλωση τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυξάνοντας τη ζήτηση.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης