Ενέργεια

Εντός Ιουλίου οι πρώτες δημοπρασίες διακοψιμότητας – Άνοιξε το Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου

Εντός Ιουλίου οι πρώτες δημοπρασίες διακοψιμότητας – Άνοιξε το Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου
Η πρόσκληση του ΑΔΜΗΕ για την εγγραφή στο Μητρώο επιβεβαιώνει τη μείωση του ορίου συμμετοχής στα 2 MW
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρώτες δημοπρασίες διακοψιμότητας, καθώς ο ΑΔΜΗΕ δημοσίευσε χθες (13/07) την πρόσκληση εγγραφής στο Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η διορία εγγραφής εκπνέει στις 23 Ιουλίου. Επομένως, παρόλο που ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει πως θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοπρασιών με επόμενη ανακοίνωσή του, η συγκεκριμένη ημερομηνία υποδεικνύει ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθούν στα τέλη του μήνα.

Επίσης, στην πρόσκληση ο Διαχειριστής αναφέρει ότι το μέγιστο προσφερόμενο φορτίο ανά θέση κατανάλωσης και ανά τύπο υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 2 MW. Κάτι που σημαίνει πως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για μείωση του πλαφόν στα 2 MW, από 3 MW που ήταν προηγουμένως.

Προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των δημοπρασιών είναι να εγκριθεί επίσης ο νέος Κανονισμός Δημοπρασιών για την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου, όπου θα περιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά εφαρμογής του μέτρου, όπως και η διάρκειά του. Έτσι, ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει πως ο Κανονισμός θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες

Όπως έγραφε το WorldEnergyNews την Παρασκευή (10/07), ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς είχε υπογράψει την προηγούμενη ημέρα τη σχετική υπουργική απόφαση, καθώς το ΥΠΕΝ εξασφάλισε το «πράσινο φως» των Βρυξελλών τόσο για τη διακοψιμότητα όσο και για τον μεταβατικό μηχανισμό αποζημίωσης ευελιξίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μηχανισμός της Διακοψιμότητας θα έχει διάρκεια έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών που θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW για την υπηρεσία τύπου 2).

Η δημοπρατούμενη ισχύς μειώνεται από 1030 MW σε 800 MW, ενώ διευρύνεται το πλήθος των δικαιούχων αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες όσες επιχειρήσεις έχουν ισχύ από 2 MW και πάνω έναντι των 3 MW που ήταν το κατώτατο όριο στο παρελθόν.

Η ΛΑΡΚΟ που απορροφούσε περί τα 170 MW στην προηγούμενη φάση της Διακοψιμότητας πλέον δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής, όμως το ερώτημα που τίθεται από την αγορά, είναι εάν και πόση θα είναι η συμμετοχή των ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος έχει σχεδόν μηδενιστεί.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης