Ενέργεια

ΗΠΑ: 15 πολιτείες συνεργάζονται για την προώθηση των ηλεκτρικών φορτηγών

ΗΠΑ: 15 πολιτείες συνεργάζονται για την προώθηση των ηλεκτρικών φορτηγών
Στόχος όλες οι νέες πωλήσεις οχημάτων μεσαίου και βαρέως τύπου να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών (ZEV) έως το 2050
Δεκαπέντε πολιτείες των ΗΠΑ και η Περιφέρεια της Κολούμπια παρουσίασαν την Τρίτη 14/7/2020 ένα κοινό μνημόνιο συνεννόησης με στόχο την ενίσχυση της αγοράς ηλεκτρικών μέσων και βαρέων φορτηγών οχημάτων και τη σταδιακή κατάργηση των πετρελαιοκίνητων φορτηγών έως το 2050.

Η ανακοίνωση έρχεται εβδομάδες αφότου το California Air Resources Board ενέκρινε μια πρωτοποριακή πολιτική που απαιτεί από τους κατασκευαστές να πουλήσουν έναν αυξανόμενο αριθμό οχημάτων μηδενικών εκπομπών, από το 2024 και να είναι ηλεκτροκίνητα σχεδόν όλα τα μεγαλύτερα φορτηγά έως το 2045.

Οι 14 πολιτείες δήλωσαν ότι η εθελοντική πρωτοβουλία στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών μεγάλων φορτηγών και βαν, των φορτηγών παράδοσης, των φορτηγών κουτιών, των σχολικών και λεωφορείων διέλευσης και των φορτηγών παράδοσης μεγάλων αποστάσεων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι όλες οι νέες πωλήσεις οχημάτων μεσαίου και βαρέως τύπου να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών (ZEV) έως το 2050 με στόχο τις πωλήσεις ZEV 30% έως το 2030.
Στις πολιτείες περιλαμβάνονται οι Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Μασαχουσέτη, Χαβάη, Νιου Τζέρσεϋ, Νέα Υόρκη, Βόρεια Καρολίνα, Όρεγκον, Πενσυλβάνια, Ουάσιγκτον και Βερμόντ.

Δεσμεύθηκαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο εντός έξι μηνών για τον εντοπισμό εμποδίων και να προτείνουν λύσεις για την υποστήριξη της ευρείας ηλεκτροδότησης, συμπεριλαμβανομένων πιθανών οικονομικών κινήτρων και τρόπων ενίσχυσης της υποδομής EV.
Τα φορτηγά και τα λεωφορεία αντιπροσωπεύουν το 4% των αμερικανικών οχημάτων, αλλά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τον τομέα των μεταφορών.

Η Καλιφόρνιας θα έχει περίπου 300.000 φορτηγά μηδενικών εκπομπών στο δρόμο μέχρι το 2035. Οι κανόνες της Καλιφόρνιας θα απαιτούν αρχικά 5% -9% ZEV με βάση την τάξη, αυξάνοντας το 30% -50% έως το 2030 και σχεδόν όλα έως το 2045.

Τα μέτρα έρχεται καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών - συμπεριλαμβανομένων των Rivian, Tesla Inc, Nikola Corp και General Motors - εργάζονται για την εισαγωγή φορτηγών μηδενικών εκπομπών.

Σημαντικές επιχειρήσεις όπως η Amazon.com, η UPS και η Walmart έχουν επίσης δηλώσει ότι αυξάνουν τις αγορές ηλεκτρικών φορτηγών παράδοσης.

Η Καλιφόρνια σχεδιάζει αργότερα να υιοθετήσει νέα όρια στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου, έναν από τους σημαντικότερους προδρόμους της αιθαλομίχλης, καθώς και να απαιτήσει από τους ιδιοκτήτες μεγάλων στόλων να αγοράσουν ορισμένα ZEV.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης