Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΔΕΗ: Τι προβλέπει η επέκταση των συμβάσεων προμήθειας αερίου από ΔΕΠΑ και Προμηθέας Gas

ΔΕΗ: Τι προβλέπει η επέκταση των συμβάσεων προμήθειας αερίου από ΔΕΠΑ και Προμηθέας Gas
Για το ένα έτος επέκτασης, η μεσοσταθμική τιμή προμήθειας από τη ΔΕΠΑ ανέρχεται σε 14,4881 ευρώ/MWh και από την Προμηθέας Gas σε 14,4863 ευρώ/MWh
Την επέκταση κατά ένα έτος των δύο συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου που έχει η επιχείρηση με τη ΔΕΠΑ και την Προμηθέας Gas του ομίλου Κοπελούζου, ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Πρόκειται για συμβάσεις συνολικής εκτιμώμενης δαπάνης 65,2 εκατ. ευρώ για το 2021, εκ των οποίων τα 36,22 εκατ. ευρώ αφορούν στη Prometheus Gas και τα υπόλοιπα 28,98 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη εννεαετής σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου που έχει η ΔΕΗ με τη ΔΕΠΑ λήγει στο τέλος του έτους. Οι όροι των δύο συμβάσεων πέραν την χρονικής επέκτασης παραμένουν αμετάβλητοι, συμπεριλαμβανομένης και της τροποποίησης της τιμολόγησης της σύμβασης με την Προμηθέας Gas που έχει προηγηθεί.

Η σύμβαση με την Προμηθέας Gas αφορά σε ετήσια συμβατική ποσότητα 2,5 εκατ. MWh, με μέγιστο τις 2,75 εκατ MWh (ή 110% της ετήσιας συμβατικής ποσότητας) και ελάχιστο με ρήτρα take or pay τα 2 εκατ. MWh που αντιστοιχεί στο 80% της ετήσιας συμβατικής ποσότητας (ΕΣΠ).
Αντιστοίχως η σύμβαση με τη ΔΕΠΑ αφορά σε ετήσια συμβατική ποσότητα 2 εκατ MWh, με μέγιστο τα 2,2 εκατ. MWh (ή 110% της ΕΣΠ) και ελάχιστο με ρήτρα take or pay τα 1,6 MWh ή το 80% της ΕΣΠ.

Σύναψη αίτησης μεταφοράς με τον ΔΕΣΦΑ

Η ημερήσια δυναμικότητα που εκχωρείται από τη ΔΕΠΑ στη ΔΕΗ ανέρχεται σε 6.849 MWh για το έτος 2021 με συνολικό ενδεικτικό κόστος 1,45 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, από την Προμηθέας Gas εκχωρείται ημερήσια δυναμικότητα για το 2011, ύψους 8.562 MWh σε ετήσια βάση, συνολικού ενδεικτικού κόστους 6,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης εγκρίθηκε η σύναψη αίτησης μεταφοράς με τον ΔΕΣΦΑ για ημερήσια δυναμικότητα 12.329 MWh σε ετήσια βάση για τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς Αλιβερίου και Μεγαλόπολης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σχετικές συμβάσεις με τη ΔΕΠΑ και την Προμηθέας για την προμήθεια αερίου των δύο μονάδων, εκτιμώμενου συνολικού κόστους 6,7 εκατ. ευρώ.

Δύο φορτία LNG

Επίσης η ΔΕΗ, βάσει της υφιστάμενης σύμβασης, θα μπορεί να προμηθευτεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο δύο φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου συνολικής ποσότητας 1,5-2 εκατ. MWh

Η χρονική επέκταση των συμβάσεων αποφασίστηκε με το σκεπτικό ότι το 2021 θα είναι ένα έτος «σημαντικά ρευστό» όσον αφορά τη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου καθώς δεν γίνει ακόμη γνωστή και δεν έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ η διαδικασία μέσω της οποίας θα γίνεται η κατανομή των slots των φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα και παράλληλα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της ΔΕΠΑ.

Πάντως η ΔΕΗ εκτιμά ότι για το 2021 οι ανάγκες της σε φυσικό αέριο θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2020, δηλαδή περί τα 17-18 εκατ. MWh.

Η μεσοσταθμική τιμή προμήθειας, με βάση τους τύπους τιμολόγησης, για τη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ ανέρχεται σε 14,4881 ευρώ/MWh και για τη σύμβαση με την Prometheus Gas σε 14,4863 ευρώ/MWh.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης