Πετρέλαιο

Ο OPEC + σχεδιάζει να μειώσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο

Ο OPEC + σχεδιάζει να μειώσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από τον Αύγουστο
Οι παραγωγοί αναμένεται να μειώσουν τις περικοπές στα 8,54 εκ. Bpd από τον Αύγουστο
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, όπως η Ρωσία, θα μειώσουν τα ρεκόρ περικοπών της προσφοράς πετρελαίου από τον Αύγουστο, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει σιγά-σιγά από την πανδημία κορωνοϊού, δήλωσε την Τετάρτη 15/7/2020 ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, μειώνουν την παραγωγή από τον Μάιο κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ή 10% της παγκόσμιας προσφοράς, αφού ο ιός κατέστρεψε το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης.

Μετά τον Ιούλιο, οι περικοπές ρεκόρ αναμένεται να μειωθούν στα 7,7 εκατομμύρια bpd έως τον Δεκέμβριο. Ο πρίγκιπας Abdulaziz είπε ότι οι αποτελεσματικές περικοπές θα ήταν βαθύτερες λόγω της αποζημίωσης από χώρες που είχαν υπερπαραγωγή τους προηγούμενους μήνες.

Τα έγγραφα του ΟΠΕΚ + σύμφωνα με το Reuters έδειξαν ότι οι περικοπές θα μειωθούν σε περίπου 8,54 εκατομμύρια bpd τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο μετά από αποζημιώσεις από το Ιράκ, τη Νιγηρία, την Αγκόλα, τη Ρωσία και το Καζακστάν.

«Καθώς προχωράμε στην επόμενη φάση της συμφωνίας, η επιπλέον προσφορά που προκύπτει από την προγραμματισμένη χαλάρωση της περικοπής της παραγωγής θα καταναλωθεί καθώς η ζήτηση κινείται σε πορεία της ανάκαμψης», δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz.

Οι παρατηρήσεις έγιναν σε επιτροπή γνωστή ως Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) που άρχισε να συνεδριάζει την Τετάρτη για να προτείνει το επόμενο επίπεδο περικοπών.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει σε σχεδόν 43 $ το βαρέλι από το χαμηλό 21 ετών κάτω από τα 16 $ τον Απρίλιο.

Η ανάκαμψη των τιμών επέτρεψε σε ορισμένους παραγωγούς των ΗΠΑ να συνεχίσουν την παραγωγή. Η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο, αλλά θα είναι πρόθυμοι να μην ωθήσουν τις τιμές πολύ υψηλά προκειμένου να περιορίσουν την ανταγωνιστική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωε ότι η ζήτηση ανακάμπτει κατά 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021 μετά από πτώση κατά 9 εκατομμύρια φέτος.

Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι αναμένεται ότι ο ΟΠΕΚ θα προμηθεύσει επιπλέον 6 εκατομμύρια bpd αργού στην αγορά το επόμενο έτος, ενώ η παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία θα παραμείνει σε γενικές γραμμές επίπεδη.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε επίσης ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Αύγουστο θα παραμείνουν οι ίδιες με τον Ιούλιο, επειδή περίπου 0,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως επιπλέον που το βασίλειο πρόκειται να αντλήσει θα χρησιμοποιηθούν στην εγχώρια αγορά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης