Ενέργεια

Οι γίγαντες του πετρελαίου έθεσαν τον πρώτο κοινό στόχο για μείωση των εκπομπών άνθρακα

Οι γίγαντες του πετρελαίου έθεσαν τον πρώτο κοινό στόχο για μείωση των εκπομπών άνθρακα
Στα μέλη του OGCI περιλαμβάνονται BP, Chevron, CNPC, Eni, Equinor, Exxon, Occidental Petroleum, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell και Total, οι μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου
Μια ομάδα κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Saudi Aramco, της κινεζικής CNPC και της Exxon Mobil, έχουν θέσει για πρώτη φορά στόχους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ως ποσοστό παραγωγής, ως πίεση στην αυξάνεται η κλιματική στάση του κλάδου.

Ωστόσο, ο στόχος, που καθορίστηκε από τα 12 μέλη της πρωτοβουλίας Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), σημαίνει ότι οι απόλυτες εκπομπές μπορούν να αυξηθούν καθώς αυξάνεται η παραγωγή.

Περιβάλλεται από πιο φιλόδοξα σχέδια που καθορίζονται ξεχωριστά από τα ευρωπαϊκά μέλη της κοινοπραξίας, συμπεριλαμβανομένων των Royal Dutch Shell, BP και Total.

"Είναι ένα σημαντικό ορόσημο, δεν είναι το τέλος της δουλειάς, είναι ένας βραχυπρόθεσμος στόχος ... και θα συνεχίσουμε να βαθμολογούμε καθώς προχωράμε", δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της OGCI και πρώην διευθύνων σύμβουλος της BP Bob Dudley.

Τα μέλη του OGCI συμφώνησαν να μειώσουν τη μέση ένταση άνθρακα των συνολικών τους ανάντη λειτουργιών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ 20 kg και 21 kg ισοδύναμου CO2 ανά βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου (CO2e / boe) έως το 2025, από μια συλλογική γραμμή βάσης 23 kg CO2e / το 2017, σύμφωνα με το OGCI.

Στο OGCI περιλαμβάνονται οι BP, Chevron, CNPC, Eni, Equinor, Exxon, Occidental Petroleum, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell και Total, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα μέλη συμφώνησαν για μια κοινή μεθοδολογία για τον υπολογισμό της έντασης του άνθρακα και οι στόχοι θα μπορούσαν να επεκταθούν σε άλλους τομείς, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και η διύλιση στο μέλλον, δήλωσε ο Dudley.

Το περιβαλλοντικό thinktank Carbon Tracker με έδρα το Λονδίνο απέρριψε τον ισχυρισμό του OGCI ότι οι στόχοι είναι σύμφωνοι με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Η ύπαρξη ορισμένων στόχων για τη μείωση της ρύπανσης του άνθρακα είναι καλύτερη από καμία», δήλωσε ο επικεφαλής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα της Carbon Tracker, Andrew Grant.

Αλλά «η βιομηχανία (πετρέλαιου και φυσικού αέριου) δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί« ευθυγραμμισμένη» με τους στόχους του Παρισιού, όταν τα επιχειρηματικά σχέδια αναλαμβάνουν σταθερή επένδυση στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων σε έναν πλανήτη με απόλυτα όρια».

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την Exxon, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, η οποία αντιστάθηκε στην πίεση των επενδυτών να βελτιώσει την αποκάλυψη των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Δεν έχει ακόμη αναφέρει τις εκπομπές άνθρακα για το 2019.

Η Exxon υποστηρίζει τους στόχους του OGCI για μείωση της έντασης άνθρακα της παραγωγής ενέργειας και είναι «μέρος των προσπαθειών της βιομηχανίας να λάβει πρακτικά και ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε εκπρόσωπος.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί από διαφορετικές εταιρείες μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στο πεδίο εφαρμογής και στον ορισμό, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση.
Ορισμένα μέλη του OGCI ήδη υπερβαίνουν ή σχεδιάζουν να ξεπεράσουν τον κοινό στόχο.

Για παράδειγμα, η Saudi Aramco, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, είχε ένταση άνθρακα ανάντη 10,1 kg CO2e / boe το 2019, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

Η νορβηγική Equinor στοχεύει να μειώσει την ένταση του CO2 σε λιγότερο από 8kg / boe έως το 2025. Ο παγκόσμιος μέσος όρος της βιομηχανίας είναι 18 kg CO2e / boe.

Το OGCI ανακοίνωσε ότι η συλλογική ένταση άνθρακα του ομίλου θα αναφέρεται ετησίως, με στοιχεία που θα επανεξετάζονται από την EY, ως ανεξάρτητο τρίτο μέρος.
Ο στόχος περιλαμβάνει τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, το οποίο η ομάδα είχε προηγουμένως δεσμευτεί να μειώσει.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης