Ενέργεια

Περιβαλλοντική έγκριση του ΥΠΕΝ για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Περιβαλλοντική έγκριση του ΥΠΕΝ για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης
«Πράσινο φως» στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΕΔΕΥ για μια περιοχή 33,933 τετ. χιλιομέτρων νοτίως της Κρήτης
Αδειοδοτημένες πλέον περιβαλλοντικά είναι ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων σε μία νέα θαλάσσια έκταση 33,933 τετ. χιλιομέτρων νοτίως της Κρήτης, μετά την έγκριση από το ΥΠΕΝ της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, και δημοσιεύθηκε χθες (16/7) στη «Διαύγεια».

Έτσι, στο σενάριο μελλοντικής παραχώρησης της εν λόγω περιοχής για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, τόσο οι μελέτες όσο και η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου (στην περίπτωση που εντοπισθούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα) θα διεξαχθούν με βάση την εν λόγω εγκεκριμένη ΣΜΠΕ.

Η ΕΔΕΥ είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τη ΣΜΠΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, με σκοπό τη διευκόλυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις εταιρείες που θα κηρύσσονταν ανάδοχοι για τη συγκεκριμένη θαλάσσια έκταση, στην περίπτωση προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού για την εκχώρησή της.

Την ίδια στιγμή, στόχος της Διαχειριστικής Εταιρείας ήταν, μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, να δοθεί εκ των προτέρων η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να τοποθετηθούν επί των ασφαλιστικών δικλείδων που προβλέπει η ΣΜΠΕ, για την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων.

Θετικό κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, θετικά επί της αρχής για τη Στρατηγική Μελέτη τοποθετήθηκαν το Τμήμα Παρακολούθησης & Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καθώς και το Τμήμα Χωροταξίας της Διεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού και Υποδομών του Υπουργείου Τουρισμού. Επίσης, σύμφωνη γνώμη για την έγκριση εξέφρασε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα, επί του περιεχομένου της ΣΜΠΕ κατά πλειοψηφία θετικά γνωμοδότησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου και το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά. Στον αντίποδα, ο Δήμος Γαύδου τοποθετήθηκε αρνητικά, ενώ το Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου αποφάσισε ομόφωνα αδυναμία του συλλογικού οργάνου να εκφράσει άποψη επί του περιεχομένου της Μελέτης.

Η έγκριση για τη συγκεκριμένη περιοχή έρχεται λίγες ημέρες μετά τις επαφές των επικεφαλής της TOTAL με την γενική γραμματέα του ΥΠΕΝ κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, όπως εχει γράψει το WEN, όσον αφορά την προετοιμασία για σεισμικές έρευνες το φθινόπωρο στα δύο θαλάσσια μπλοκ στο νησί που έχουν ήδη παραχωρηθεί. 

Κ.Δ. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης