Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Παρουσίαση στο ΥΠΕΝ για τα ομαδικά αιτήματα έργων ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ για νέους υποσταθμούς

Παρουσίαση στο ΥΠΕΝ για τα ομαδικά αιτήματα έργων ΑΠΕ στον ΑΔΜΗΕ για νέους υποσταθμούς
Η παρουσίαση θα γίνει την επόμενη Τρίτη (21/7) από τους επικεφαλής ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, Μ. Μανουσάκη και Α. Μάνο
Η διαδικασία πρόσβασης απευθείας στο δίκτυο μεταφοράς πολλών μικρών έργων ΑΠΕ, μέσω της υποβολής στον ΑΔΜΗΕ ομαδικού αιτήματος σύνδεσης, θα παρουσιασθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΝ την επόμενη Τρίτη (21/7).

Την παρουσίαση θα κάνουν οι επικεφαλής των δύο Διαχειριστών, δηλαδή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Έτσι, θα διασαφηθούν μεταξύ άλλων ζητήματα που έχουν ανακύψει από επενδυτές οι οποίοι έχουν ενδιαφερθεί να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια ζητήματα έχουν μεταξύ άλλων να κάνουν με το πού θα υποβάλλονται τα σχετικά αιτήματα (ΑΔΜΗΕ ή ΔΕΔΔΗΕ). Επίσης, αφορούν το καθεστώς των έργων μέσης τάσης, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνδεση των σταθμών των επενδυτών με τον υποσταθμό τον οποίο θα χρηματοδοτήσουν.

Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον

Η εν λόγω διαδικασία αφορά τη δυνατότητα ομάδων από μικρά έργα ΑΠΕ να παρακάμψουν τα κορεσμένα δίκτυα διανομής, υποβάλλοντας κοινό αίτημα για να συνδεθούν στο σύστημα μεταφοράς, μέσω ενός νέου υποσταθμού που θα χρηματοδοτήσουν εξ ολοκλήρου.

Η δυνατότητα αυτή θεσπίσθηκε από το ΥΠΕΝ μέσω τροπολογίας στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη βρει σημαντική απήχηση.

Μάλιστα, άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν ότι ήδη αγγίζουν τον διψήφιο αριθμό τα πρότζεκτ που σχεδιάζουν να συνδεθούν στο δίκτυο με αυτό τον τρόπο.

Με βάση τη σχετική ρύθμιση, για να μπορεί να υποβληθεί ένα τέτοιο κοινό αίτημα, θα πρέπει η συνολική ισχύς των έργων που περιλαμβάνονται σε αυτό να υπερβαίνει τα 8 MW – δηλαδή το όριο ισχύος για μεμονωμένα έργα ΑΠΕ, τα οποία αιτούνται σύνδεσης στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του υποσταθμού, αυτή θα αναλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τους αιτούντες. Αν τα έργα που συνδεθούν με αυτό τον τρόπο στο δίκτυο μεταφοράς δεν καλύψουν όλη την ισχύ του υποσταθμού, τότε οι κύριοι των έργων θα ανακτούν το κόστος του «αχρησιμοποίητου» μέρους του υποσταθμού από μελλοντικούς παραγωγούς ΑΠΕ που θα συνδεθούν σε αυτόν.

Αυτό σημαίνει ότι τα αντίστοιχα ποσά θα προκύπτουν από τη σύνδεση στο μέλλον και άλλων πρόσθετων «πράσινων» μονάδων στους υποσταθμούς αυτούς, τα οποία θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο ηλεκτρικό «χώρο» που έχει δημιουργηθεί.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης