Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Οι αναλυτές αυξάνουν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις τιμές άνθρακα στην ΕΕ

Reuters: Οι αναλυτές αυξάνουν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τις τιμές άνθρακα στην ΕΕ
Οι τιμές έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών αυτόν τον μήνα πάνω από τα 30 ευρώ
Οι αναλυτές έχουν αυξήσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα με τις προσδοκίες ότι οι κερδοσκόποι θα συνεχίσουν να αγοράζουν άδειες και οι εταιρείες που τις χρειάζονται για συμμόρφωση θα παραμείνουν, αντί να εξαργυρώσουν τις τιμές που έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα 14 ετών αυτόν τον μήνα.

Τα δικαιώματα της ΕΕ (EUAs) αναμένεται να ανέρχονται κατά μέσο όρο 24,70 ευρώ τον τόνο το τρίτο τρίμηνο του 2020 και 23,66 ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα του Reuters με βάση τις εκτιμήσεις οκτώ αναλυτών αυξημένα κατά 19,9% και 7,9% αντίστοιχα από τις προβλέψεις του Απριλίου.

Το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζει τις εκπομπές περίπου 12.000 μονάδων παραγωγής ενέργειας, εργοστασίων και αεροπορικών εταιρειών, απαιτώντας από αυτές να παραδώσουν ένα όριο άνθρακα για κάθε τόνο CO2 που εκπέμπεται ετησίως έως τα τέλη Απριλίου του επόμενου έτους.

Οι αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις μετά την άνοδο της τιμής των EUA τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας σε υψηλό 14 ετών πάνω από 30 ευρώ τον τόνο αυτό το μήνα.

«Οι υποστηρικτικοί παράγοντες είναι η ανάκαμψη της οικονομίας μετά το COVID, τα νέα συμφέροντα από τους χρηματοπιστωτικούς επενδυτές, η αισιοδοξία για τον μακροπρόθεσμο στόχο της ΕΕ για το κλίμα και οι βιομηχανίες που δεν επιθυμούν να πουλήσουν δικαιώματα», δήλωσε ο Yan Qin, του Refinitiv.

Ο αναλυτής της Vertis, Bernadett Papp, δήλωσε ότι οι κερδοσκόποι, στοιχηματίζοντας σε υψηλότερες τιμές στο μέλλον, έχουν διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στην ώθηση της αγοράς στα πρόσφατα υψηλά.

«Με την τεράστια ρευστότητα οι οικονομικές οντότητες που παραμένουν αδρανείς, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την τιμή του άνθρακα περαιτέρω στο μέλλον», είπε.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμους κινδύνους εάν το δεύτερο κύμα εστιών κορωνοϊού οδηγήσει σε μειωμένη βιομηχανική παραγωγή.

Οι μέσες τιμές προβλεπόταν στα 32,04 ευρώ τον τόνο για το 2021, μειωμένες κατά 2,9% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, αλλά εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης περίπου 27 ευρώ.
Για το 2022 η μέση πρόβλεψη τιμών αυξήθηκε κατά 11% στα 31,70 ευρώ τον τόνο.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης