Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Στον Κανονισμό Δημοπρασιών Διακοψιμότητας το «απαγορευτικό» στη ΛΑΡΚΟ

Στον Κανονισμό Δημοπρασιών Διακοψιμότητας το «απαγορευτικό» στη ΛΑΡΚΟ
Η Δημόσια Διαβούλευση του Κανονισμού Δημοπρασιών για την παροχή Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου θα διαρκέσει έως την Τρίτη, 21 Ιουλίου
Στις δημοπρασίες διακοψιμότητας δεν μπορούν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, όπως αναφέρεται στον Κανονισμό Δημοπρασιών για την παροχή Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου, τον οποίο έχει θέσει σε Δημόσια Διαβούλευση ο ΑΔΜΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, για την εγγραφή στο σχετικό Μητρώο μία προϋπόθεση είναι πως οι εταιρείες «Δεν έχουν τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης (εκούσιας ή αναγκαστικής) ή υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης ή πτωχευτικό συμβιβασμό ή παύση πληρωμών ή σε οποιαδήποτε ανάλογη κατάσταση από παρόμοια διαδικασία». Μία προϋπόθεση που όπως είναι γνωστό δεν πληροί η ΛΑΡΚΟ, με συνέπεια να μην μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία απορροφούσε περί τα 170 MW στην προηγούμενη φάση της Διακοψιμότητας. Η Διαβούλευση του Κανονισμού ολοκληρώνεται την Τρίτη, 21 Ιουλίου, ώστε με την έγκρισή του να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη δημοπρασία, η οποία πρόκειται να διενεργηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Επίσης, στις 23 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Διακοπτόμενου Φορτίου, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση του Διαχειριστή.

Οι τιμές εκκίνησης για τις δύο υπηρεσίες

Ο μηχανισμός της Διακοψιμότητας θα έχει διάρκεια έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των δημοπρασιών που θα διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW για την υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW για την υπηρεσία τύπου 2).

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, και όπως αναφέρεται και στον υπό διαβούλευση Κανονισμό, για την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου Τύπου 1 το ανώτατο όριο της προσφερόμενης τιμής ορίζεται σε 65.000 EUR / MW / έτος, ενώ για την Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου Τύπου 2 στα 45.000 EUR / MW / έτος. Κατά την προηγούμενη φάση εφαρμογής του μέτρου, τα αντίστοιχα ποσά ήταν 70.000 και 50.000 EUR, αντίστοιχα.

Η δημοπρατούμενη ισχύς μειώνεται από 1030 MW σε 800 MW, ενώ διευρύνεται το πλήθος των δικαιούχων αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες όσες επιχειρήσεις έχουν ισχύ από 2 MW και πάνω έναντι των 3 MW που ήταν το κατώτατο όριο στο παρελθόν.

Το ερώτημα που τίθεται από την αγορά, είναι εάν και πόση θα είναι η συμμετοχή των ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος έχει σχεδόν μηδενιστεί.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης