Τελευταία Νέα
Απόψεις

Λάμπρος Τζούμης: Η Τουρκία κλιμακώνει την στρατηγική της, τα κενά της ελληνικής πλευράς

Λάμπρος Τζούμης: Η Τουρκία κλιμακώνει την στρατηγική της, τα κενά της ελληνικής πλευράς
H Γερμανία λαμβάνει υπόψη και τα δικά της ζωτικά συμφέροντα στην Τουρκία
Η απόφαση του Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού με πολλούς αποδέκτες.
Απευθύνεται σε ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού εθνικιστικού ακροατηρίου της Τουρκίας που φαίνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ότι επιθυμούσε κάτι τέτοιο.
Με την κίνηση αυτή καταδεικνύεται και ο μεγαλοϊδεατισμός που διακατέχει τον Τούρκο πρόεδρο.
Αφ΄ ενός επιθυμεί να θέσει το δικό του αποτύπωμα, στη σύγχρονη τουρκική ιστορία και να αντικαταστήσει τον Μουσταφά Κεμάλ στο τουρκικό εθνικό υποσυνείδητο, ο οποίος με απόφαση του μετέτρεψε το 1934, την Αγία Σοφία από τέμενος σε Μουσείο.
Αφετέρου απευθύνεται στο σύνολο του σουνιτικού ισλάμ στο οποίο επιθυμεί να έχει ηγετική θέση.
Η ημερομηνία 24 Ιουλίου που αποφασίσθηκε η έναρξη της προσευχής από τους μουσουλμάνους στην Αγία Σοφία, δεν είναι τυχαία καθόσον στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ η συνθήκη της Λωζάνης, που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Οι συμβολισμοί στις δράσεις της Τουρκίας είναι σημαντικοί και έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο των ψυχολογικών επιχειρήσεων.
Παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει οικουμενική διάσταση αγγίζει το θυμικό των Ελλήνων, καθόσον το όνομα της Αγίας Σοφίας συνδέεται με την κατάληψη της Πόλης το 1453 από τους Οθωμανούς και μας πονά όλους να βλέπουμε τη βεβήλωση αυτού του εμβληματικού ναού της ορθοδοξίας
Η απόφαση αυτή καταδεικνύει και τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου που αφορά τα σχέδια και τις εξαγγελίες για έρευνες και γεωτρήσεις εντός θαλασσίων περιοχών ελληνικής κυριαρχίας που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.


Λάθος η αποδοχή της Γερμανίας σε ρόλο  επιδιατησίας


Οι συχνές αναφορές του Ερντογάν στα σύνορα της καρδιάς του, στην αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, στα ιδεολογήματα περί γαλάζιας πατρίδας, εκφράζουν τα νεοθωμανικά του οράματα και σχετίζονται με την επανοριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την απόκτηση θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία.
Η χώρα μας μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ζήτησε από την Ε.Ε. να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Παράλληλα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. έλαβε χώρα συνάντηση της υπεύθυνης ευρωπαϊκών θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή με το σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της 'Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.
Την υπόψη συνάντηση φρόντισε να αποκαλύψει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια δηλώσεών του.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο από τη μια να ζητάμε κυρώσεις για το θέμα της Αγίας Σοφίας ή γενικά για την παραβατικότητα της Τουρκίας και από την άλλη να προχωράμε σε συζητήσεις με την επιδιαιτησία της Γερμανίας.
Με αυτό τον τρόπο είναι σαν να στέλνουμε μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι αφού εμείς τα βρίσκουμε με την Τουρκία για ποιο λόγο να ληφθούν μέτρα.
Η Γερμανία έχει κάθε λόγο να μην επιθυμεί να υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ε.Ε.
Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι για το ρόλο του διαιτητή που την αποδεχθήκαμε η τήρηση μέχρι σήμερα της αμφιλεγόμενης στάσης της απέναντι στην Τουρκία και σ΄ αυτό συντελούν θέματα όπως το μεταναστευτικό, τα διμερές εμπόριο και ο μεγάλος αριθμός Τούρκων που ζουν στην Γερμανία.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι απαραίτητο να υπάρχουν αλλά ο διάλογος πρέπει απαραίτητα να γίνεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
H Τουρκία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι δεν επιθυμεί διάλογο, αλλά αποδοχή των μονομερών διεκδικήσεών της και μάλιστα άνευ όρων υπό την απειλή χρήση βίας.
Πάγια επιδίωξη της Τουρκίας είναι η απευθείας διμερής διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, για όλα τα θέματα χωρίς παραπομπή σε διεθνές δικαιοδοτικό δικαστήριο και προσδοκά ότι από τα θέματα που έχει θέσει μέσω των μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων της να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος.
Να σημειώσουμε ότι στο σύνολό τους τα θέματα αυτά είναι εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και αν η Τουρκία πάρει έστω και ένα μέρος εξ΄ αυτών θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος και θα έχει πετύχει τους στόχους της.

Ο κ. Λάμπρος Τζούμης είναι αντιστράτηγος ε.α.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης