Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Το πρώτο 10ήμερο Αυγούστου η «πρεμιέρα» των δημοπρασιών ευελιξίας

Το πρώτο 10ήμερο Αυγούστου η «πρεμιέρα» των δημοπρασιών ευελιξίας
Σε διαβούλευση η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη λειτουργία του νέου Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας
Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί από τον ΑΔΜΗΕ η πρώτη δημοπρασία ευέλικτου φορτίου μετά την έγκριση από την Κομισιόν του σχετικού μηχανισμού και την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους όρους εφαρμογής του Μηχανισμού.

Χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 24 Ιουλίου την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με την τροποποίηση των άρθρων 295-301 του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΜΗΕ που αφορούν στη λειτουργία του νέου Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ δημοσιοποίησε χθες την πρόσκληση προς τους παρόχους της υπηρεσίας ευελιξίας που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες να εγγραφούν στο σχετικό Μητρώο.

Προκειμένου δε να περιοριστεί ο χρόνος της προετοιμασίας για τη διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας τροποποίησε την αρχική του εισήγηση και η εγγραφή στο Μητρώο θα γίνει εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης, έναντι των οκτώ ημερών που προβλεπόταν αρχικά, ενώ προβλέπει ότι η αίτηση εγγραφής στο Μητρώο θα πρέπει να έχει κατατεθεί πέντε ημέρες πριν τη διενέργεια της δημοπρασίας έναντι των δέκα ημερών που προβλεπόταν.

Στα 39.000 ευρώ/MW/έτος η ανώτατη προσφορά

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση για τον Μηχανισμό Ευελιξίας η πρώτη δημοπρασία διεξάγεται το αργότερο εντός επτά εργασίμων ημερών από την έγκριση των σχετικών τροποποιήσεων του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΜΗΕ από τη ΡΑΕ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διεξαγωγή της δημοπρασίας οι πάροχοι υπηρεσίας ευελιξίας μπορούν να υποβάλλουν διακριτές προσφορές μέχρι δέκα βήματα ισχύος, με ελάχιστη διακριτή ισχύ το 1 MW. Η ανώτατη τιμή προσφοράς ορίζεται στα 39.000 ευρώ/MW το έτος.

Οι κατανεμόμενες μονάδες παραγωγής υποχρεούνται να συμμετέχουν στις δημοπρασίες με το σύνολο της ισχύος τους. Η δημοπρατούμενη ισχύς ορίζεται στα 4.500 MW.

Μία ακόμη δημοπρασία τον Οκτώβριο

O ΑΔΜΗΕ που έχει την ευθύνη της διενέργειας της δημοπρασίας μπορεί να μειώσει τη δημοπρατούμενη ισχύ στη βάση της εγγεγραμμένης στο Μητρώο Ευέλικτων Παροχών ισχύος, προκειμένου να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα αυτών. Ο τύπος της δημοπρασίας είναι pay as bid.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την έγκριση της Κομισιόν ο Μηχανισμός θα ισχύσει έως τις 31 Μαρτίου του 2021 και μετά τη διενέργεια της πρώτης δημοπρασίας στις αρχές Αυγούστου που θα αφορά τους μήνες Αύγουστο έως και Οκτώβριο προβλέπεται ότι θα διενεργηθεί μια ακόμη δημοπρασία κατά πάσα πιθανότητα εντός του Οκτωβρίου, καθώς προβλέπεται ότι η δεύτερη δημοπρασία θα διενεργηθεί το αργότερο εντός των πρώτων επτά εργασίμων ημερών του μήνα, που ακολουθεί το μήνα εκκίνησης της λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης.

Με δεδομένο ότι η αγορά εξισορρόπησης όπως και το σύνολο των νέων αγορών του Target Model είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν στις 17 Σεπτεμβρίου προκύπτει η δεύτερη δημοπρασία θα διενεργηθεί τον Οκτώβριο.

Πάντως η δημοπρατούμενη ισχύς καθώς και λοιπές λεπτομέρειες που αφορούν στην δεύτερη δημοπρασία, θα προσδιορισθούν με νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί το αργότερο 30 ημέρες πριν από τη διενέργεια της Δημοπρασίας, μετά από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης