Επικαιρότητα

Σταϊκούρας: Οκτώβριο το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης – Πιθανή παράταση στις δηλώσεις

Σταϊκούρας: Οκτώβριο το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης – Πιθανή παράταση στις δηλώσεις
Η απόφαση του ΣτΕ αφορά όλους τους συνταξιούχους υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας
Την θέση ότι τον Οκτώβριο θα καταρτιστεί το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.
«Η Ευρώπη των συμβιβασμών παίρνει αποφάσεις στις δύσκολες ώρες.
Για πρώτη φορά δεν ισχύουν δημοσιονομικοί όροι, μιλάμε για μεγάλη ένεση ρευστότητας στην Ευρώπη και την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται.
Είναι καλή μέρα για την Ευρώπη και πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των επιχορηγήσεων θα λάβει συνολικά περίπου 70 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρξουν όροι για την εκταμίευση, ξεκαθάρισε ότι, «για την Ελλάδα ισχύει ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες».
«Δεν συνδέονται με μέτρα τα λεφτά» υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι όσον αφορά τον τρόπο διανομής των χρημάτων, η εκμετάλλευση των πόρων θα γίνει «με την εμπειρία του παρελθόντος και με νέους μηχανισμούς».
«Το σχέδιο της Ελλάδας για την αποδοχή και την εκταμίευση θα υποβληθεί στα μέσα Οκτωβρίου.
Τα σχέδια όλων των χωρών θα περνούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση» υποστήριξε ο κ.Σταϊκούρας αναφέροντας πως «και στο ΕΣΠΑ δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε».
«Υπάρχει θέληση και βούληση, που έχει γίνει ορατή και από τον Πρωθυπουργό και από μένα που έχω συγκαλέσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ώστε να ακούσουμε αρχές Σεπτέμβρη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων.
Θα δουλέψουμε για να είμαστε έτοιμοι στις 15 Οκτωβρίου» ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας.

Πιθανή η παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ο κ.Σταϊκούρας το άφησε ανοιχτό, κάνοντας λόγο για μια ιδιαίτερη κατάσταση.
Όπως είπε «θα συνεκτιμηθεί η κατάσταση για τη λήψη αποφάσεων»
«Πάντως, οι δόσεις θα παραμείνουν οκτώ, αν δοθεί παράταση, αλλά πιθανόν ο πολίτης να δώσει δύο δόσεις τον Αύγουστο» είπε ο κ.Σταϊκούρας.
Αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «υπάρχουν μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα».
«Ό,τι δεσμευτήκαμε να κάνουμε, το υλοποιούμε.
Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, προχωρήσαμε σε φοροελαφρύνσεις και με το τέλος της υγειονομικής κρίσης, όπως στην εστίαση.
Με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και όχι φέτος, θα υπάρξουν πιο μόνιμα μέτρα φοροελαφρύνσεων» είπε ο κ.Σταϊκούρας, αναφέροντας πως «θα εντάξουμε μόνιμες μειώσεις χωρίς τους στόχους της προηγούμενης κυβέρνησης».

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος

Ο κ.Σταϊκούρας εκτίμησε ότι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα «περάσει» και η μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος στους επαγγελματίες, καθώς η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του οποίου η συζήτηση ξεκινά στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη διάταξη, επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το 1ο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2019.
Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή (αύριο τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για την οριστικοποίηση των αιτήσεων χορήγησης για το δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής) ο κ.Σταϊκούρας είπε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα εκταμίευση χρημάτων στους δικαιούχους με περισσότερους από 94.000 να έχουν οριστικοποιήσει τις αιτήσεις τους.  
Όσον αφορά το τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ύψους ακόμα 1 δισ. ευρώ.
Όπως είπε, έμφαση θα δοθεί στη στήριξη των τουριστικών και εποχικών επιχειρήσεων ενώ δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν και όσες επιχειρήσεις δεν απασχολούν εργαζόμενους και δεν έχουν ταμειακή μηχανή.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή θα είναι η μείωση του τζίρου τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Για όλους τους συνταξιούχους η απόφαση για τα αναδρομικά

Ερωτηθείς για την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά ο κ.Σταϊκούρας είπε πως τους αφορά όλους.
«Όλες οι αποφάσεις θέλουν μελέτη και προσοχή.
Θα υλοποιήσουμε λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Η απόφαση θα είναι για όλους, να μην προσφεύγουν οι συνταξιούχοι» είπε ο κ.Σταϊκούρας.
Σχετικά με την επιδότηση δανείων, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι «για πρώτη φορά η Πολιτεία βοηθά τον δανειολήπτη», τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα  συνοδεύει αυτούς που επλήγησαν στην υγειονομική κρίση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης