Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Αντι-Navtex από Ελλάδα και Κύπρο - Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Αντι-Navtex από Ελλάδα και Κύπρο - Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις
Σε ετοιμότητα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτεια
Navtex που ακυρώνει την τουρκική αναγγελία ερευνών του τουρκικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχη κίνηση έχει γίνει και από την Κύπρο, για τα τμήματα που την αφορούν.
Πιο συγκεκριμένα, η Navtex της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, καλεί τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την παράνομη τουρκική.
Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αναφέρεται σε παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι μόνο ο υδατογραφικός σταθμός του Ηρακλείου έχει δικαιοδοσία να εκδίδει Navtex στη συγκεκριμένη
Αντίστοιχη Νavtex εξέδωσε και η Κύπρος.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για την Αγία Σοφία

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, προκειμένου η Ελλάδα να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειές της για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Μετά την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από μουσείο σε τζαμί, η οποία έχει καταδικαστεί διεθνώς, η Ελλάδα εργάζεται για να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την προστασία του μνημείου.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η πρέσβης της Ελλάδος στην Unesco, Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την Unesco, Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως επισήμανε χθες ο κ. Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, οι Έλληνες δικαιούνται να έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτό το μνημείο, όμως η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα και οι κινήσεις, τις οποίες θα κάνει, «αφορούν την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και την προστασία του μνημειακού χαρακτήρα και της ιστορίας της Αγίας Σοφίας».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απολύτως λανθασμένη και ανεξήγητη την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για την Αγία Σοφία, καθώς μετετράπη σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με απόφαση της ίδιας της Τουρκίας.

Συνεδριάζει εκτάκτως μετά το μεσημέρι της Τετάρτης το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας

Στη συνεδρίαση, η οποία συνεκλήθη από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών και οι αρχηγοί των Ενόπλων της Τουρκίας, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης, πέρα από τα ελληνοτουρκικά, θα βρεθούν η Λιβύη, η Συρία και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ανακοίνωση σχετικά με τη Navtex στο Καστελλόριζο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο προέβη σε διάβημα την Τρίτη.

Η Άγκυρα χαρακτήρισε εκ νέου μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η Navtex βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ανακοινώθηκε πως ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Πηγή: Κathimerini.gr

 

Στη σ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης