Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Το Ορουτς Ρέϊς παραμένει στην Αττάλεια με τους Τούρκους να έχουν στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων εφ όλης της ύλης

Το Ορουτς Ρέϊς παραμένει στην Αττάλεια με τους Τούρκους να έχουν στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων εφ όλης της ύλης
Η στρατηγική των Τούρκων για τον διάλογο και η αντιμετώπιση της ελληνικής πλευράς
Οι Τούρκοι διατηρούν το Όρουτς Ρέις στην Αττάλεια με στόχο να δώσουν χρόνο για έναρξη διαλόγου εφ όλης της ύλης, ως αποκύημα των διαπαραγματεύσεων και της διπλωματικής κινητικότητας των τελευταίων ημερών, όπου πρωταγωνίστησε η Άγκελα Μέρκελ.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής σε διπλωματικό επίπεδο το Βερολίνο έχει μεσολαβήσει πρόσφατα, ώστε η Ελλάδα να είναι παρούσα στις συζητήσεις που θα γίνουν στα fora για την Λιβυή, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ.
Η Γερμανία έχει ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις, ενώ η Γαλλία εκ των πραγμάτων έχει γείρει προς την ελληνική πλευρά.
Η ελληνική πλευρά έχει θέσει προδιαγραφές για ύπαρξη διαλόγου με την Τουρκία και είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την άμεση κκινητοποίηση του Στόλου.
Παράλληλα προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Οι Αμερικανοί τηρούν στάση αναμονής καθώς η έλευση του Aϊζανχάουερ δεν συνδέεται ευθέως με την ελληνοτουρκική κρίση.
Όπως αναφέρει, σε άρθρο του στην Κ, ο βουλευτής και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και  Εξωτερικής Πολιτικής κ. Αγγ. Συρίγος, οι Τούρκοι έχουν επιλέξει το όριο του 28ου Μεσημβρινού στη NAVTEX που έχουν εκδόσει, ώστε να δημιουργήσουν κίνητρο στους Αιγύπτιους υπενθυμίζοντας τους τις προτάσεις που τους είχαν κάνει το 2012.
Ο ίδιος προβλέπει ότι οι Τουρκοι θα υλοποιήσουν έρευνες στα όρια της υφαλοκρηπίδας, ώστε να μην χάνουν τη νομιμότητα, ενώ του τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα μπορεί να εισέρχρεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς να πραγματοποιεί έρευνες, στοιχείο  που δεν είναι παράνομο.
Έτσι οι Τουρκοι θα επιχειρήσουν να κρατήσουν το θέμα ανοιχτό, με ένα πόλεμο νεύρων διαρκείας, με στόχο την έναρξη των διπαργαματεύσεων.

Τουρκία: Απαράδεκτη η έκταση της θαλάσσιας ζώνης που δημιουργεί το Καστελόριζο

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, μία μέρα μετά την προτροπή του στην Ελλάδα ή να έρθει στο πεδίο της μάχης ή να ξεκινήσουν δικαπραγματεύσεις (25/7/2020) αποκαλύπτοντας μία στρατηγική σπασμωδική και άκρως επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ παράλληλα διαφαίνεται, πως η πολεμική του ρητορική κατευθύνεται περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας του με αποδέκτη την πλευρά των κεμαλιστών, σύμφωνα με το Bankingnews.gr
Σε νέα του δήλωση ο Erdogan καλεί την Ελλάδα - χωρίς να την κατονομάσει - να αποδεχθεί πως η Κωνσταντινούπουλη και η Αγία Σοφία είναι τουρκικό έδαφος και θα πρέπει να το αποδεχθεί.
Ταυτόχρονα μέσω της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ η Άγκυρα θέτει θέμα Καστελόριζου, τονίζοντας ότι «ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία και 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο»
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά μετά το προκλητικό show στην Αγία Σοφία που την μετέτρεψε σε τζαμί από μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς την Παρασκευή 24/7/2020... επιχειρησιακά αποκλιμακώνει μερικώς την ένταση καθώς αποσύρονται σταδιακά τα τουρκικά πλοία από το Αιγαίο.
Ήδη έχουν αποσυρθεί 7 τουρκικά πλοία αλλά συνολικά 22-23 πλοία συνεχίζουν να βρίσκονται πέριξ του Καστελόριζου και νότια της Ρόδου, αντιστοίχως και ελληνικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis της Τουρκίας, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανέφερε αρχικά ότι το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες αλλά σύντομα το σχόλιο στο twitter διαγράφηκε και αντικαταστάθηκε από σχόλιο ότι το ερευνητικό σκάφος δήλωσε την σεισμική του έρευνα στις 21 Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή κοινή ναυτική άσκηση πραγματοποίησαν Γαλλία και Αίγυπτος στέλνοντας ένα μήνυμα στην Τουρκική πλευρά.

www.worldenrgynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης