Η Microsoft «φόρτισε» ένα κέντρο δεδομένων με κυψέλες υδρογόνου για δύο συνεχόμενες ημέρες

Η Microsoft «φόρτισε» ένα κέντρο δεδομένων με κυψέλες υδρογόνου για δύο συνεχόμενες ημέρες
H Microsoft oραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο το υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία βιομηχανικών εγκαταστάσεων και οχημάτων μεγάλων αποστάσεων

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρίσκεται περισσότερο από ποτέ το θέμα του «πράσινου υδρογόνου», δεδομένου ότι η πανδημία του COVID-19 έχει αναγκάσει τους πάντες να εξετάσουν τα επόμενα επενδυτικά τους βήματα, σύμφωνα με το CeekWire.

Το υδρογόνο αποτελεί άλλη μία καθαρή εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων, με το πρόσφατο παράδειγμα της Microsoft, να επιβεβαιώνει την παραπάνω θεωρία.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι οι κυψέλες  υδρογόνου τροφοδότησαν μια σειρά από διακομιστές κέντρων δεδομένων για 48 συνεχόμενες ώρες, φέρνοντας την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της να γίνει «αρνητική στον άνθρακα» έως το 2030.
Χρησιμοποίησε κυψέλες υδρογόνου σε συνδυασμό με οξυγόνο για να παράξει υδρατμούς και ηλεκτρισμό.

Η Microsoft διερευνά πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η καθαρή τεχνολογία για να τροφοδοτήσει περισσότερες πτυχές της λειτουργίες.

Παρόλο που ο τεχνολογικός αυτός γίγαντας χρησιμοποιεί γεννήτριες ντίζελ ως εφεδρική ισχύ για κέντρα δεδομένων κατά μέσο όρο λιγότερο από μία φορά το χρόνο και μόνο όταν «πέσει» το σύστημα, η εταιρεία αναζητά και άλλες εφαρμογές για κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.
Στο πλαίσιο αυτό, οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο το υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία βιομηχανικών εγκαταστάσεων και οχημάτων μεγάλων αποστάσεων.

Όσον αφορά το εκτιμώμενο κόστος της εν λόγω λειτουργίας με παραγωγή κυψελών καυσίμου υδρογόνου έχει μειωθεί κατά 75% από το 2018, σύμφωνα με τη Microsoft.
Εάν συνεχιστεί η τάση, η εταιρεία προβλέπει ότι τα στοιχεία καυσίμου υδρογόνου θα είναι ανταγωνιστικά ως προς τις τιμές με τις γεννήτριες ντίζελ.

ads

Εξάλειψη των εκπομπών CO2 και οι «ψίθυροι»

Παράλληλα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Microsoft ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες αειφορίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ενιαίας επένδυσης στις ΑΠΕ που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η εταιρεία.
Δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ότι θα έχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030, εκφράζοντας τη βούλησή της να αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή.
Η δέσμευση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην εξάλειψη το 2050 κάθε εκπομπής άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τη Microsoft από την ίδρυσή της το 1975, ανακοίνωσε ο κολοσσός της πληροφορικής.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι υποστηρικτές της κλιματικής αλλαγής λένε ότι οι δεσμεύσεις έρχονται σε αντίθεση με τις συνεργασίες της Microsoft με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Και αυτό γιατί οι πάροχοι cloud, όπως η Microsoft και η Amazon, υπόκεινται σε ιδιαίτερο έλεγχο για την παροχή εργαλείων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες ενέργειας για να βρουν και να εξάγουν ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης