Ενέργεια

Το σχέδιο Biden για 100% καθαρή ενέργεια μέχρι το 2035 με επενδύσεις 2 τρισ και τα ερωτήματα

Το σχέδιο Biden για 100% καθαρή ενέργεια μέχρι το 2035 με επενδύσεις 2 τρισ και τα ερωτήματα
Το Bloomberg διερευνά πόσο εφαρμόσιμο είναι το σχέδιο του Υποψήφιου και φαβορί Αμερικανού προέδρου για την πράσινη ανάπτυξη

Το πλαίσιο της πρότασης για «Πράσινη Νέα Συμφωνία» που αναζητά ο Joe Biden δεν είναι το τέλος του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά η αρχή.

Σε εκτενές θέμα του Bloomberg, γίνεται αναφορά και μελέτη στο κεφάλαιο «ΗΠΑ και ΑΠΕ», αλλά και το κατά πόσο εφικτή είναι μια τέτοια πρόταση .
Σήμερα, το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αμερικής προέρχεται από πηγές χωρίς άνθρακα.

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών έχει δεσμευτεί να το φτάσει στο 100% μέχρι το 2035, με το επενδύσεις 2 τρισ. δολ. να διατεθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι αναγκαία η επέκταση της ηλιακής και της αιολικής χωρητικότητας στις ΗΠΑ, υποστηριζόμενη από τη μαζική υιοθέτηση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας και την παραμονή σε υπάρχουσες υδροηλεκτρικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις.

H τρέχουσα κατάσταση

Περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών CO2 των ΗΠΑ προέρχεται σήμερα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
Ακόμη και η Καλιφόρνια, η οποία έχει εισέλθει σε αυτή την προσπάθεια  από το 2002, έθεσε τον παραπάνω στόχο μέχρι το 2045.
Σουηδία και Αυστρία έχουν αντίστοιχα δεσμευτεί για την προσεχή 20ετία.

Πολλοί από τους εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι ένα καθαρό δίκτυο είναι ένα αρχικό άλμα που θα κάνει πολλά άλλα απαραίτητα βήματα, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές, τη βιομηχανία και τα κτίρια.
Η διαθεσιμότητα φθηνής, χωρίς εκπομπές CO2, ηλεκτρικής ενέργειας, θα είχε σημαντική επίδραση σε όλη την οικονομία, προσφέροντας λύσεις που κάποτε θεωρούνταν ανέφικτες.

ben


Το μερίδιο του υδρογόνου θα αυξηθεί στο 24%

Αυτό το λεγόμενο «πράσινο υδρογόνο» τροφοδοτεί σήμερα λιγότερο από το 1% των ενεργειακών αναγκών του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF.

Αλλά μέχρι το 2050, το υδρογόνο από όλες τις πηγές θα μπορούσε να καλύψει το 24% των ενεργειακών αναγκών του κόσμου, ενώ η τιμή του θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 1 δολάριο ανά χιλιόγραμμο σε μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές, καθιστώντας το ανταγωνιστικό έναντι ακόμη και των ορυκτών καυσίμων.

Η ασάφεια και ο στόχος του Biden

Τα οφέλη ενός πράσινου δικτύου προέρχονται μόνο εάν η ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα είναι φθηνή.
Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνεμος και ο ήλιος είναι δωρεάν, η ικανότητα δημιουργίας αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων δεν είναι.
Η πρόταση του Biden δεν περιγράφει λεπτομερώς πώς θα διατεθούν οι δαπάνες ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνει κατανοητό εαν όλα αυτά «προλαβαίνουν» να γίνουν έως το 2035.

Αλλά ο στόχος του Biden δεν απέχει πολύ από εκτιμήσεις των ερευνητών.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ διαπίστωσε ότι το δίκτυο των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υπάρχουσες τεχνολογίες, όπως ηλιακά, αιολικά, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά φράγματα και μπαταρίες για να τροφοδοτήσει το 90% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035.

«Υπάρχει σαφώς μια ευκαιρία τα προσεχή 5 έως 10 χρόνια να εκτοπιστεί το τελευταίο 10% των εκπομπών άνθρακα από τον ηλεκτρικό τομέα κατασκευάζοντας υδρογόνο με ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο Jim Robo, διευθύνων σύμβουλος της NextEra Energy Inc.

Τέλος, ο Daniel Kammen, διευθυντής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια επισημαίνει ότι: «Ακόμα και αν η καθαρή ενέργεια επιστρατευτεί για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και οχήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι απενεργοποιείται η χρήση των υδρογανανθράκων.
Πολλές από αυτές τις διαδικασίες αρχίζουν να γίνονται οικονομικά αποδοτικές όταν η ανανεώσιμη ισχύς φτάνει περίπου τα 4 σεντ ανά κιλοβατώρα.
Το χαμηλό κόστος των ανανεώσιμων πηγών σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε.
Αυτή είναι μια ευκαιρία για τη δημιουργία καλύτερων δομών με χαμηλότερο κόστος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης