Ενέργεια

Ποιοι πήραν τα 400 ΜW της Β’ Δημοπρασίας Διακοψιμότητας – Στα 44.750 ευρώ/MW/έτος

Ποιοι πήραν τα 400 ΜW της Β’ Δημοπρασίας Διακοψιμότητας – Στα 44.750 ευρώ/MW/έτος
Αντιδράσεις από την βιομηχανία καθώς δεν ικανοποιήθηκε η ζήτηση από την Δημοπρασία Διακοψιμότητας

Ο ισχυρός ανταγωνισμός που σημειώθηκε και στη σημερινή δεύτερη δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου του ΑΔΜΗΕ, οδήγησε την τιμή κοντά στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 44.750 ευρώ/MW/έτος με ανώτατο όριο τα 45.000 ευρώ/MW/έτος.

Εκτός δημοπρασίας έμειναν μεγάλες βιομηχανίες όπως η ΕΛΒΑΛ, τα Ελληνικά Καλώδια, η ΣΥΜΕΤΑΛ, η ΒΕΠΑΛ και η Cable Wires ενώ αρκετές ήταν και οι βιομηχανικές μονάδες που πήραν μόνο μέρος του αιτούμενου φορτίου, όπως η Αλουμίνιον της Ελλάδας, ο Τιτάνας, η Ελληνική Χαλυβουργία, και τα Σωληνουργεία Κορίνθου.

Αναλυτικά, από τη σημερινή δημοπρασία όπου διατέθηκαν 400 MW διακοπτόμενου φορτίου με άμεση ανταπόκριση η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν πήρε 23,5 MW για τη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη, ενώ εκτός έμεινε η μονάδα της Ελευσίνας. Η Αλουμίνιον της Ελλάδος πήρε 214,4 MW, η ΣΙΔΕΝΟΡ 79 MW, η ΣΟΒΕΛ 31,7 MW, τα Σωληνουργεία Κορίνθου 8 MW, η ΜΕΛ 8,8 MW, η ΧΑΛΚΟΡ 10 MW για δυο βιομηχανικές μονάδες, η ΦΙΜΠΡΑΝ 4,2 MW, η Thrace Nonwoven 7,9  MW, τα πλαστικά Θράκης 2,7 MW, η Υαλουργία Ελλάδος 4,8  MW και η Bic 5 MW.

Το αιτούμενο από τις βιομηχανίες για τη σημερινή δεύτερη δημοπρασία ήταν περίπου 530 MW και έτσι 130 MW ζήτησης δεν καλύφθηκε. Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί τις αντιδράσεις που ξεκίνησαν ήδη από χθες μετά τη πρώτη δημοπρασία από την οποία έμειναν εκτός 11 βιομηχανικές μονάδες που βεβαίως διεκδίκησαν συμμετοχή σήμερα στη δεύτερη υπηρεσία με αποτέλεσμα να ενταθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός.

Οι διαμαρτυρίες από την πλευρά  της βιομηχανίας επικεντρώνονται κυρίως στη συμμετοχή της ΔΕΗ με τρία ορυχεία τη στιγμή που η λιγνιτική παραγωγή της βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Η ΔΕΗ πήρε από τη χθεσινή δημοπρασία 82,2 ΜW στην υπηρεσία μεγάλης στάσης (έως 48 ώρες) και το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα διακόπτει τη λειτουργία ορυχείων τα οποία δεν λειτουργούν αφού η λιγνιτική παραγωγή της είναι ελάχιστη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης