Ενέργεια

Η Πολωνία θα συγχωνεύσει τρεις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – Προχωρεί η μεταρρύθμιση της βιομηχανίας άνθρακα

Η Πολωνία θα συγχωνεύσει τρεις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας – Προχωρεί η μεταρρύθμιση της βιομηχανίας άνθρακα
Συγχωνεύονται PGE, Enea και Tauron
Η Πολωνία σχεδιάζει να συγχωνεύσει τις τρεις εταιρείες κοινής ωφελείας PGE, την Enea και την Tauron σε δύο ομάδες ως μέρος της προγραμματισμένης μεταρρύθμισης της βιομηχανίας άνθρακα και ενέργειας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της στην Dziennik Gazeta Prawna (DGP).

Οι δύο νέοι όμιλοι θα περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες άνθρακα και μη άνθρακα των τριών εταιρειών, ανέφερε oJasek Sasin από τη DGP τη Δευτέρα.

Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από καύση άνθρακα και ήταν το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνήθηκε να δεσμευτεί για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050

Το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) ανέλαβε την εξουσία το 2015 εν μέρει για τις υποσχέσεις για τη στήριξη του άνθρακα, αλλά έκτοτε έκλεισε ορισμένα ορυχεία και ενθάρρυνε τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια.

«Είμαστε όλοι έκπληκτοι με το ρυθμό των αλλαγών στην πολιτική για το κλίμα ... Σήμερα πρέπει να επανεκτιμήσουμε κάποια σχόλια λόγω του τι συμβαίνει γύρω μας», δήλωσε ο Sasin.

Πρόσθεσε ότι οι πολωνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας θα σταματήσουν πιθανώς να καίνε άνθρακα το 2050 ή το 2060.

«Το σχέδιό μας δημιουργεί από τις τρεις ενεργειακές ομάδες - Tauron, PGE και Enea - δύο οντότητες. Η μια θα είναι με άνθρακα και η άλλη χωρίς άνθρακα. Αυτό το συμβουλευτήκαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή », δήλωσε ο Sasin.

Η Πολωνία είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει μεγάλες περικοπές στον μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα PGG την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας δύο ορυχεία και μειώνοντας την παραγωγή της PGG.

Η κυβέρνηση απροσδόκητα απέρριψε το σχέδιο και είπε στους επόμενους δύο μήνες ότι θα συνεργαστεί με συνδικάτα για ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την PGG.

«Η εξεύρεση μιας πραγματικής εναλλακτικής λύσης θα είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Sasin, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα άνθρακα της Πολωνίας σε ορυχεία και σταθμούς παραγωγής ενέργειας ανέρχονταν σε 15 εκατομμύρια τόνους.

Ο Sasin είπε επίσης ότι τα ορυχεία που η PGG σχεδίαζε να κλείσει ως μέρος της αναδιάρθρωσης αντιπροσωπεύουν το 95% των ζημιών του ομίλου.



www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης