Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πενταπλασιασμός κονδυλίων στα 5 δισ για Εξοικονόμηση, Αναβάθμιση Κτιρίων και άλλες δράσεις από το ΥΠΕΝ

Πενταπλασιασμός κονδυλίων στα 5 δισ για Εξοικονόμηση, Αναβάθμιση Κτιρίων και άλλες δράσεις από το ΥΠΕΝ
Πως το Εξοικονομώ εξελίσσεται σε βασικό αναπτυξιακό πακέτο ανάκαμψης και ποιοτικής αναβάθμισης
Σημαντικά κονδύλια θα διατεθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ταμείο Ανάκαμψης για τις δράσεις που εξήγγειλε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης στα πλαίσια του νέου διευρυμένου προγράμματος που θα ξεκινήσει να αποτελεί το διάδοχο του Εξοικονομώ.
Τα κονδύλια αυτά που θα μπορούν να συνδυαστούν και με πρόσθετες χρηματοδτήσεις αναμένεται να εισφέρουν στην οικονομία σημαντικά ποσά που μπορούν να ξεπεράσουν με μόχλευση τα 5 δισ ευρώ, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός είναι σε ετήσια βάση να διασφαλίζεται περί το 1 δισ για το σύνολο των δράσεων.
Αν λάβουμε υπόψη ότι για τα έτη 2021, 2022 και 2023 θα έχουμε νούμερα που θα είναι της τάξης των 3 δισ ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι με τις μοχλεύσεις και πρόσθετες χρηματοδοτήσεις τα πακέτα αυτά θα ανέλθουν στα 5 δισ και ενδεχομένως με την δυναμική που θα αναπτυχθεί υπερβούν τα νούμερα αυτά.
Αυτό άλλωστε ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας σαν ετήσιο προϋπολογισμό.
Κατά τον τρόπο αυτό τα διευρυμένα πακέτα μέσα στα επόμενα χρόνια θα στηρίξουν την ανάκαμψη και τον εκσυγχρονισμό της οικοδομής και πολυεπίπεδης αναβάθμισης των κτιρίων.
Παράλληλα σύμφωνα με και τα όσα μεταξύ άλλων ανέφερε η γ.γ. του ΥΠΕΝ κ. Α.Σδούκου ο τομέας του αυτόματου φωτισμού σαν παράδειγμα  θα έχει σημαντικές δυνατότητες επενδύσεων, όπως και η εξοικονόμηση μέσω ψηφιακών συστημάτων, έξυπνες πρίζες κλπ.
Δεν ήταν άλλωστε τυχαία κατά την συνέντευξη που δόθηκε χθες 3/8 και η παρουσία του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Στασινού, που αναμένεται να είναι από τους κύριους φορείς υλοποίησης των επενδύσεων που θα λάβουν χώρα.
Κατά τον τρόπο αυτό το αναβαθμισμένο πλεόν Εξοικονομώ, σε σχέση με αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα, θα αποτελέσει έναν από τους νέους βασικούς καταλύτες ανάκαμψης της οικονομίας με τα εξής πλεονεκτήματα:
- Θα έχει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο το 1 δισ σε ετήσια βάση, που σημαίνει ότι οι πολλαπλασιαστικές του δυνατότητες θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες με την χρήση μόχλευσης σε ετήσια βάση.
- Είναι σε κατεύθυνση αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και της πράσινης ανάπτυξης.
- Διαχέεται πολύ γρηγορότερα σε κοινωνικό επίπεδο η αναπτυξιακή του διάσταση, καθώς αφορά δράσεις για το λεγόμενο λιανοπούλι.
- Αποτελεί ένα πρόγραμμα, που αφορά πολλούς επιμέρους κλάδους της οικονομίας, μκρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Τα προγράμματα θα είναι κυλιόμενα και ανανεούμενα.

Δείτε την πλήρη εικόνα του Εξοικονομώ - Αυτονομώ και σε ποιές νέες δράσεις επεκτείνεται εδώ:

To Νοέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ -Αυτονομώ»- Στα 850 εκατ. ο προϋπολογισμός- Αυξημένα τα ποσοστά των επιδοτήσεων

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης