Ενέργεια

Γερμανία: Δημοπρασία για το κλείσιμο μονάδων άνθρακα 4.000 MW

Γερμανία: Δημοπρασία για το κλείσιμο μονάδων άνθρακα 4.000 MW
Την 1η Σεπτεμβρίου η υποβολή προσφορών της πρώτης δημοπρασίας
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανακοίνωσε την Τρίτη την ημερομηνία υποβολής προσφορών την 1η Σεπτεμβρίου για μια πρώτη δημοπρασία που καλεί τους χειριστές των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα να ανταγωνισθούν για αποζημίωση κλεισίματος χωρητικότητας 4.000 μεγαβάτ (MW) βάσει νόμων που επιδιώκουν να περιορίσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Το σύστημα δημοπρασιών εφαρμόζει τμήματα ενός πακέτου που πέρασε από τη γερμανική κυβέρνηση τον Ιούνιο για να διευθετήσει τη μακροπρόθεσμη έξοδο από την εξόρυξη άνθρακα και τις δραστηριότητες παραγωγής έως το 2038.

«Οι προσφορές δημιουργούν ένα κίνητρο για γρήγορη απομάκρυνση των πιο βλαβερών για το κλίμα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με σκληρό άνθρακα. Ταυτόχρονα, η ασφάλεια του εφοδιασμού παραμένει εγγυημένη», δήλωσε ο Jochen Homann, πρόεδρος της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής δικτύου, Bundesnetzagentur.
Πέρυσι, συνολικά 20.000 MW δυναμικότητας μονάδων άνθρακα προμήθευαν το 9% της παραγωγής της Γερμανίας.

Θα πραγματοποιηθεί μια σειρά προσφορών μεταξύ του 2020 και του 2027, όπου οι φορείς εκμετάλλευσης θα δηλώσουν την τιμή στην οποία θα ήταν έτοιμοι να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους σε αντάλλαγμα για την κάλυψη ορισμένων από τις οικονομικές τους απώλειες.
Η μέγιστη τιμή στον πρώτο γύρο θα είναι 165.000 ευρώ ανά MW παραγωγικής ικανότητας, ανέφερε η Bundesnetzagentur σε ανακοίνωση.

Η τελική τιμή που αποφασίστηκε θα λαμβάνει υπόψη τις προσφορές και τα σχετικά επίπεδα εκπομπών CO2 των εν λόγω εγκαταστάσεων.

Ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης μονάδων που χρησιμοποιούν εισαγόμενο σκληρό άνθρακα έχουν παραπονεθεί ότι αντιμετωπίζουν βαριά μείωση των περιουσιακών τους στοιχείων από τις αποφάσεις.
Έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις για τους υφιστάμενους φορείς κοινής ωφέλειας, όπως η RWE και η Uniper - που εξορύσσουν εγχώριο καφέ άνθρακα και έπειτα τον καίνε σε γειτονικά εργοστάσια - είναι έτοιμοι να λάβουν υψηλή, σταθερή αποζημίωση για τη χρηματοδότηση απολύσεων και να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές.

Η Steag, η οποία λειτουργεί 5.500 MW, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να αμφισβητήσει τους όρους εξόδου άνθρακα στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας για να εξασφαλίσει υψηλότερες πληρωμές, επικαλούμενη παρέμβαση στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης