Το δίλημμα της επιλογής των υδροηλεκτρικών και η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας

Το δίλημμα της επιλογής των υδροηλεκτρικών και η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας

Ένα προτεινόμενο έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού θα μπορούσε να κάνει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας 100% ανανεώσιμο, αλλά οι ακριβές νέες υποδομές που απαιτούνται, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το reneweconomy.com.au

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας είναι ήδη περίπου 80% ανανεώσιμη, με το ήμισυ να παρέχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια.
Η κυβέρνηση αφιερώνει τώρα ένα πακτωλό χρημάτων για τη διερεύνηση αντληθέντων υδάτινων αποθηκών.
Στη συνέχεια θα χρησιμοποιεί φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για να αντλήσει νερό ποταμού ή λίμνης σε μια τεχνητή δεξαμενή, έτσι ώστε να μπορεί να απελευθερωθεί για να παράγει ηλεκτρισμό όταν χρειάζεται, ειδικά κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων.

Ωστόσο, η ενθουσιώδης αυτή προοπτική λόγω των πολλών θέσεων εργασίας που θα προκύψουν, δεν είναι και η πιο συμφέρουσα λύση, με την χώρα να καλείται να εξετάσει ενδεχομένως φθηνότερες επιλογές που προσφέρουν αποτελεσματικότερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιλογή για ένα καθαρά ανανεώσιμο δίκτυο

Η ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της Νέας Ζηλανδίας για καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Για να γίνει αυτό, η παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 70% έως το 2050, όλα από ανανεώσιμες πηγές.

Παγκοσμίως, η αντλία αποθήκευσης με αντλία υδροδότησης θεωρείται ως πολλά υποσχόμενη επιλογή για την υποστήριξη φθηνών και ασφαλών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές 100%.
Η προσοχή της Νέας Ζηλανδίας θα στραφεί κυρίως σε μια συγκεκριμένη λίμνη, τη λίμνη Onslow.
Το κόστος όμως των 4 δισ. δολ. θα ήταν επίσης τεράστιο και το έργο πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αντιδράσεις από οικολογικούς φορείς.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα αποτελούσε ένα βήμα προς την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές 100% έως το 2035 και θα ταιριάζει με τον γενικό στόχο της Νέας Ζηλανδίας να επιτύχει καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Θα λύσει επίσης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμβατικές εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά τα ξηρά χρόνια, όταν η αποθήκευση νερού είναι χαμηλή και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα πρέπει να λειτουργούν για να καλύψουν το κενό.

Οι προύποθέσεις για την ανάπτυξη 100% Ανανεώσιμων Πηγών

Η επίτευξη 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η αύξηση της προσφοράς κατά 70% τα επόμενα 30 χρόνια θα προέλθουν κυρίως από την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας (και οι δύο τώρα θεωρούνται οι φθηνότερες επιλογές για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).
Σημαντικά νέα υδροηλεκτρικά φράγματα είναι απίθανο να υλοποιηθούν, λόγω των σημαντικών περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους.

Πέρυσι, η προσωρινή Επιτροπή για την αλλαγή του κλίματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να φτάσει το 93% σε ανανεώσιμες πηγές έως το 2035 υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το τελευταίο ποσοστό (7%) θα απαιτούσε σημαντική ανοικοδόμηση των ΑΠΕ που σπάνια θα χρησιμοποιηθεί.

olp


Η πιο συμφέρουσα λύση
σύμφωνα με την Επιτροπή θα ήταν να διατηρηθεί κάποια παραγωγή ορυκτών καυσίμων, για τις λίγες εκείνες περιπτώσεις που η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.

Παράλληλα, η απόλυτη αποδέσμευση από το συμβατικό δίκτυο και η συνεχής παραγωγή και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αποτελέσει μια ακριβή πρακτική.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας παράγουν ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ξεπερνά την κάλυψη των παρόντων οικιακών αναγκών, η περίσσεια αποθηκεύεται στη μπαταρία.
Έπειτα, κατά τη διάρκεια νυχτερινών ωρών όταν τα πάνελ δεν παράγουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα, ή εναλλακτικά σε ώρες αιχμής και υψηλότερης χρέωσης από το συμβατικό δίκτυο, παρέχεται η δυνατότητα χρήσης της αποθηκευμένης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενεργειακά κτίρια και στη Νέα Ζηλανδία

Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στις χειμερινές αιχμές, όταν η ζήτηση είναι στο υψηλότερο επίπεδο.
Σε αυτές τις στιγμές η πιθανή αναντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες.

Για τους λόγους αυτούς, θα ήταν εξαιρετική επιλογή η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που ακολουθεί σταδιακά όλη η Ευρώπη.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση της μέγιστης ζήτησης και να προκύψουν πρόσθετα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος θέρμανσης των νοικοκυριών.

Ο αποδοτικός φωτισμός είναι μια άλλη υπό διερεύνηση λύση, με πρόσφατες έρευνες να υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τη μέγιστη ζήτηση το χειμώνα το βράδυ (6μμ έως 8μμ) κατά τουλάχιστον 9% έως το 2029.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης