Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Χατζηδάκης στο καλοσώρισμα Ταγαρά: Ποιές είναι οι 4 μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις των επόμενων μηνών

Χατζηδάκης στο καλοσώρισμα Ταγαρά: Ποιές είναι οι 4 μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις των επόμενων μηνών
Προτεραιότητα αποτελεί η προώθηση των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, που αφορούν στους ιδιώτες αξιολογητές και επιθεωρητές

Κωστής Χατζηδάκης: Περιβαλλοντικές Αδειοδοτήσεις, ΟΦΥΠΕΚΑ, ολοκλήρωση δασικών χαρτών, αξιοποίηση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης οι 4 βασικές προκλήσεις της περιβαλλοντικής πολιτικής το επόμενο διάστημα
Νίκος Ταγαράς: Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις, να λύσουμε εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν αλλά και να βάλουμε σχέδιο, κανόνες και αρχές για ό,τι καινούργιο εξελίσσεται

 Τις βασικές προκλήσεις στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής –με κυριότερη την απορρόφηση και αξιοποίηση των «πράσινων» πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης- περιέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης που υποδέχθηκε σήμερα τον νέο υφυπουργό, αρμόδιο για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά. Ο κ. Ταγαράς από τη πλευρά του σημείωσε ότι επιστρέφει σε έναν χώρο που του είναι γνώριμος (από τη θητεία του ως αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος στο ΥΠΕΝ την περίοδο 2014-2015) , προσθέτοντας ότι είναι «ευθύνη όλων μας να βρούμε την κρίσιμη και απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη».
Ακολουθούν οι δηλώσεις των κ.κ. Χατζηδάκη και Ταγαρά, καθώς και του υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Δημήτρη Οικονόμου.

Κωστής Χατζηδάκης
«Με χαρά και με πολλές προσδοκίες υποδεχόμαστε σήμερα τον νέο υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Γνωρίζει το υπουργείο από την θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός την περίοδο 2014-2015 με αρμοδιότητα για θέματα παραπλήσια με αυτά που αναλαμβάνει.
Κατά το περασμένο χρόνο, έγινε μια πολυμέτωπη προσπάθεια στο υπουργείο μας:
-Στην Κλιματική Αλλαγή, όπου η χώρα με πρώτο τον Πρωθυπουργό είναι ενεργά παρούσα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην απολιγνιτοποίηση, αλλά και στη δουλειά που γίνεται που γίνεται στην Επιστημονική Επιτροπή.
-Στην κυκλική οικονομία με το Εθνικό Συμβούλιο
-Στην προστασία της βιοποικιλότητας (Χρυσή, λίμνη Κορώνεια, Κυπαρισσιακός Κόλπος)
Με τον νόμο 4685/2020, τη βασική περιβαλλοντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο, επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν οριζόντια σημαντικά θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, όπως είναι η επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, η εκπόνηση των δασικών χαρτών και η προσπάθεια για ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας των προστατευόμενων περιοχών.
Όλα αυτά επιχειρήσαμε να τα προχωρήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Όμως, οι προκλήσεις είναι εδώ για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ξεχωρίζω τέσσερις:
1. Η γρήγορη εκπόνηση των δασικών χαρτών, ένα μεγάλο έργο για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν επιτρέπεται η χώρα να μην έχει δασολόγιο. Στόχος μας είναι σε δυο χρόνια να έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα.
2. Η λειτουργία του Οργανισμού για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή (ΟΦΥΠΕΚΑ), του οποίου το ΔΣ συνεδριάζει για πρώτη φορά αύριο. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τον κ. Ταγαρά και το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση θα προχωρήσουν τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές και συνακόλουθα τα Διαχειριστικά Σχέδια και τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.
3. Η ολοκλήρωση του νόμου όσον αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, με την έκδοση των δυο Προεδρικών Διαταγμάτων (που είναι στη φάση της περάτωσης) για τους ιδιώτες αξιολογητές και τους ιδιώτες επιθεωρητές.
4. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δεδομένου ότι τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού του Ταμείου υποχρεωτικά θα διοχετευθεί στον τομέα του περιβάλλοντος και το ΥΠΕΝ διαχειρίζεται το 80% του «πράσινου» προϋπολογισμού. Επομένως θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την απορρόφηση των κονδυλίων, που μπορούν να αξιοποιηθούν –μεταξύ άλλων- για την περαιτέρω χρηματοδότηση των προστατευόμενων περιοχών (που πρώτη φορά απέκτησαν ουσιαστική χρηματοδότηση με τις διατάξεις του περιβαλλοντικού νόμου), για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που βρίσκεται στα σκαριά, για τις αφαλατώσεις κ.α.
Καλή επιτυχία στην κοινή μας προσπάθεια !»

xatz2

Σε ανάρτησή του στο facebook ο υπουργός Ενέργειας αναφέρει
"Υποδεχθήκαμε σήμερα τον νέο Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Ο Νίκος γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του περιβάλλοντος καθώς τα χειρίστηκε για 10 μήνες το 2014. Γι’ αυτό άλλωστε τον επέλεξε ο Πρωθυπουργός.
Από πέρσι το καλοκαίρι μέχρι τώρα στο περιβάλλον η κυβέρνηση ήταν ενεργά παρούσα στις διεθνείς πρωτοβουλίες για τη κλιματική αλλαγή (πχ απολιγνιτοποίηση). Προχώρησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας με προσκλήσεις 100 εκατ. ευρώ, ενώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν στο απόλυτο μηδέν. Ξεκίνησε ή εντάθηκε η προσπάθεια για τη προστασία περιοχών, όπως η Χρυσή, ο Κυπαρισσιακός, η Κορώνεια. Και φυσικά ψηφίστηκε ο περιβαλλοντικός νόμος με
απλούστευση των αδειοδοτήσεων, νέο θεσμικό πλαίσιο για τις προστατευόμενες περιοχές και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της εκπόνησης των δασικών χαρτών.
4 είναι οι μεγάλες προκλήσεις για το Υπουργείο, τον Νίκο Ταγαρά και τον Γενικό Γραμματέα Κωνσταντίνο Αραβώση στο τομέα του περιβάλλοντος: Η ολοκλήρωση σε 2 χρόνια των δασικών χαρτών. Η αποτελεσματική λειτουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ και η γρήγορη εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura. Η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την προστασία της φύσης στην πατρίδα μας.
Καλή επιτυχία στον Νίκο Ταγαρά! Καλή επιτυχία στην κοινή μας προσπάθεια"


xatz3

Νίκος Ταγαράς
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, που με την δική του απόφαση μου επιτρέπεται να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση σήμερα μαζί σας. Χαίρομαι που βρίσκομαι σε ένα χώρο γνώριμο, σε αντικείμενα που τα περισσότερα έχω διαχειρισθεί ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ευαίσθητα θέματα πολλά και εκκρεμότητες, η ευθύνη είναι μεγάλη και το γνωρίζουμε. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις, να λύσουμε εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν αλλά και να βάλουμε σχέδιο, κανόνες και αρχές για ό,τι καινούργιο εξελίσσεται. Είναι ευθύνη όλων μας εδώ να βρούμε πάντα την κρίσιμη και απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη. Γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες των θεμάτων και την ευαισθησία πολλών ομάδων που τις σέβομαι. Είμαστε εδώ να συζητάμε πάντα με όλους και να καταλήγουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα, παίρνοντας αποφάσεις και αφήνοντας πίσω εκκρεμότητες»

Δημήτρης Οικονόμου
Γνώρισα τον Νίκο Ταγαρά το 2014 στο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αν και έμεινε για 10 μήνες, έκανε έργο που αντιστοιχούσε σε χρόνια, έχοντας αφήσει τη δική του σφραγίδα. Είμαι χαρούμενος που θα είμαστε πλέον μαζί από διαφορετικά μεν πόστα, όμως και στα ζητήματα πολεοδομίας και χωροταξίας υπάρχουν θέματα που επικαλύπτονται με τα περιβαλλοντικά. Οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, που μόλις ξεκίνησε, και προφανώς εμπλέκει αυτούς τους δύο πυλώνες. Επίσης, να αναφέρω τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που συχνά αφορούν σε πολεοδομικά ή χωροταξικά σχεδία ή πολεοδομικά πρότζεκτ.
Υπάρχει ήδη ένα πεδίο θεμάτων που θα μας φέρουν άμεσα σε επαφή και συνεργασία. Η αλληλεξάρτηση είναι έντονη και διοικητικά και οπωσδήποτε από άποψη ουσίας. Με τον Νίκο Ταγαρά θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε τα θέματα αυτά ακόμα ταχύτερα. Τον καλωσορίζω και προσβλέπω στη συνεργασία μας»


Nωρίτερα:

Τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με ταχύτητα οι βασικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, από κοινού με τον νέο υφυπουργό ΠΕΝ για θέματα Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Υποδεχόμενος, σήμερα, Τετάρτη, στο υπουργείο, τον κ. Ν. Ταγαρά, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέλυσε τις τέσσερις βασικές προκλήσεις στην περιβαλλοντική πολιτική που καλείται να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Ειδικότερα, ως άμεση προτεραιότητα τίθεται η ολοκλήρωση, εντός δύο ετών, των δασικών χαρτών, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός, «δεν επιτρέπεται η χώρα να μην έχει δασολόγιο».

Στόχος είναι επίσης η αποτελεσματική λειτουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς αύριο συνεδριάζει για πρώτη φορά ο Οργανισμός, με αντικείμενο, σε πρώτη φάση, την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων των προστατευόμενων περιοχών.

Επιπλέον, προτεραιότητα αποτελεί η προώθηση των δύο Προεδρικών Διαταγμάτων για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, που αφορούν στους ιδιώτες αξιολογητές και επιθεωρητές.

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο υπουργός ΠΕΝ στην ανάγκη αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης σε σχέση με το περιβάλλον, καθώς το 30% των πόρων αναμένεται να διοχετευτούν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ συνολικά το 80% αυτού του προϋπολογισμού πρόκειται να το διαχειριστεί το ΥΠΕΝ.

«Πρέπει να καταβάλουμε όλοι μας μεγάλη προσπάθεια για την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Όπως είπε, «για πρώτη φορά θα έχουμε χρηματοδότηση των προστατευόμενων περιοχών και θα στηρίξουμε το περιβάλλον με έργα και όχι με λόγια».

Πρόσθεσε δε, την προώθηση πρωτοβουλιών για τα ύδατα, τις αφαλατώσεις, την προστασία από πλημμύρες, αλλά και το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων, το οποίο, στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο ανάκαμψης.

«Είμαι βέβαιος ότι ο νέος υφυπουγός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, θα αποδειχθεί καλός σκυταλοδρόμος για να προχωρήσουν οι αλλαγές που απαιτούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός ΠΕΝ, Νίκος Ταγαράς, ο οποίος είχε διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ για θέματα περιβάλλοντος για δέκα μήνες, την περίοδο 2014-2015, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και εξέφρασε την χαρά και την τιμή του που επέστρεψε σε γνώριμο χώρο υπό τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη.

«Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, «έχουμε να χειριστούμε πολλά ευαίσθητα θέματα, πολλές εκκρεμότητες του παρελθόντος και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις, με σχέδιο και αρχές για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να βρούμε την κρίσιμη ισορροπία ανάμεσα στο περιβάλλον και την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, «είμαστε εδώ για να συζητάμε με όλους και να καταλήγουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα, να παίρνουμε αποφάσεις και να κλείνουμε εκκρεμότητες. Γνωρίζω τα αντικείμενα, ήρθα να συμπληρώσω την ικανή και άριστη ομάδα του ΥΠΕΝ, προκειμένου να ενωθούμε στον κοινό μας στόχο να λύσουμε κοινά προβλήματα».

«Είμαι υπέρ του διαλόγου, να ακούσουμε απόψεις και να διορθώσουμε τις δικές μας αν χρειάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και καταλήγοντας επεσήμανε ότι «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα τη στήριξη της κοινωνίας».

Τέλος, καλωσορίζοντας τον κ. Ταγαρά ο υφυπουργός ΠΕΝ για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δ. Οικονόμου είπε, ότι ο νέος υφυπουργός κατά την παλαιότερη θητεία του «έκανε έργο που αντιστοιχούσε σε χρόνια, ενώ έχει αφήσει την σφραγίδα του στο υπουργείο», εκφράζοντας επίσης την ικανοποίησή του για την επικείμενη συνεργασία τους σε κοινά περιβαλλοντικά θέματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης