Περιβάλλον

Επιτροπή Περιβάλλοντος: Καλή η οικολογική κατάσταση της πλειοψηφίας των λιμνών της Ελλάδος

Επιτροπή Περιβάλλοντος: Καλή η οικολογική κατάσταση της πλειοψηφίας των λιμνών της Ελλάδος
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η  αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των λιμνών, αλλά και του εθνικού πλαισίου διαχείρισης και παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων

Καλή οικολογική κατάσταση παρουσιάζει η πλειοψηφία των λιμνών της Ελλάδας, ενώ πολύ καλής ποιότητας είναι τα ύδατα κολύμβησης, όπως αναδείχθηκε από τη σχετική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου. 

Την Επιτροπή ενημέρωσαν οι κ.κ.: Καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών ΠΑ.ΚΟ.Ε., Μαρία Μουστάκα, Καθηγήτρια Υδροβοτανικής και Υδροοικολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Μαρδίρης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, Ευγενία Αμπαρτζάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, Δήμητρα Κεμιτζόγλου, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ποιότητας Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). 

Στόχος της συνεδρίασης ήταν η  αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των λιμνών, αλλά και του εθνικού πλαισίου διαχείρισης και παρακολούθησης της ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων υδάτων, καθώς και η εξέταση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της χώρας μας για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.  

Το 50% των λιμνών βρίσκονται σε μια καλή οικολογική κατάσταση, ενώ μόλις το 18% είναι σε ελλιπή και κακή κατάσταση, στις οποίες και επικεντρώνονται οι δράσεις του Υπουργείου.  Αναφορικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης αυτή παραμένει εξαιρετική, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στις πέντε χώρες της Ευρώπης με τα πιο καθαρά νερά κολύμβησης. Προτάθηκε, ωστόσο, οι δειγματοληψίες να διενεργούνται και το χρονικό διάστημα του Οκτωβρίου μέχρι και τον Ιούνιο, αλλά και να διερευνηθεί η δημιουργία μηχανισμού διακυβέρνησης για πιο αγαστή συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών φορέων διαχείρισης του νερού. 

Ειδικότερο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η περίπτωση της Λίμνης Καστοριάς, κατόπιν του υπομνήματος που κατέθεσε ο Βουλευτής και Μέλος της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, για την ανάδειξη των πτυχών του προβλήματος, αλλά και την εξεύρεση λύσεων για την οικολογική ισορροπία της λίμνης. 

«Στόχος όλων μας είναι τόσο τα ύδατα κολύμβησης όσο και τα εσωτερικά ύδατα να βρίσκονται σε μια πολύ καλή κατάσταση και η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων θα συμβάλλει, στο μέτρο του δυνατού, προς αυτή την κατεύθυνση, δίδοντας έμφαση στην διαχείριση των υδατικών πόρων και την οικολογική κατάσταση περισσότερων λιμνών. Η Υποεπιτροπή θα πρέπει να μελετήσει περαιτέρω και την αποκατάσταση των αποξηραμένων λιμνών, μέσω του  επαναπλημμυρισμού τουλάχιστον ορισμένων εξ’ αυτών, προς αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας» κατέληξε η Πρόεδρος της Υποεπιτροπής. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης