Ενέργεια

Τον Σεπτέμβριο η σύνδεση πλατφορμών εμπορίας εκπομπών CO2 ΕΕ και Ελβετίας

Τον Σεπτέμβριο η σύνδεση πλατφορμών εμπορίας εκπομπών CO2 ΕΕ και Ελβετίας
Οι συναλλαγές δικαιωμάτων μεταξύ των δύο αγορών θα είναι εφικτές από τις 21 Σεπτεμβρίου
Η προγραμματισμένη σύνδεση των αγορών άνθρακα ΕΕ και Ελβετίας θα τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχοντας στις εταιρείες ένα ευρύτερο σύνολο πιθανών εταίρων με τους οποίους επιτρέπεται το εμπόριο εκπομπών.

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ είναι η εμβληματική πολιτική για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αναγκάζοντας τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, τα εργοστάσια και τις αεροπορικές εταιρείες να αγοράσουν άδειες για να καλύψουν μέρος της ρύπανσης που εκπέμπουν.

Η σύνδεση για την εμπορία εκπομπών ΕΕ-Ελβετίας είναι εδώ και χρόνια, αλλά η αρχική ημερομηνία έναρξης του Μαΐου καθυστέρησε λόγω της επιδημίας COVID-19.
Τα δύο μητρώα δεν συνδέονται ακόμη με μόνιμο σύνδεσμο, αλλά θα χρησιμοποιήσουν ένα προσωρινό σύστημα για την έναρξη διαπραγμάτευσης φέτος, δήλωσε η Επιτροπή αργά την Τετάρτη.

Οι συναλλαγές δικαιωμάτων μεταξύ των δύο αγορών θα είναι δυνατές από τις 21 Σεπτεμβρίου. Τυχόν δικαιώματα που ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο συστημάτων θα μεταφερθούν σε 10 «παράθυρα» μιας ημέρας από Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο. Το πρώτο «παράθυρο» μεταφοράς είναι 28 Σεπτεμβρίου.
Το πλήρες ημερολόγιο ημερομηνιών μεταφοράς για το 2021 θα δημοσιευτεί στα τέλη Νοεμβρίου 2020, ανέφερε η Επιτροπή.

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ κάλυψε μόλις 1,6 δισεκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) πέρυσι. Η ελβετική αγορά άνθρακα είναι πολύ μικρότερη, καλύπτοντας λιγότερο από 5 εκατομμύρια τόνους CO2e από βιομηχανικές εγκαταστάσεις το 2019.
Ο όγκος των εκπομπών που καλύπτονται από το ελβετικό σύστημα θα αυξηθεί φέτος, καθώς οι ελβετικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας και ορισμένες πτήσεις θα προστεθούν στην αγορά.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να συνδέσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών με την νέα βρετανική αγορά άνθρακα, την οποία η Βρετανία σκοπεύει να δημιουργήσει όταν αποχωρήσει από το σύστημα της ΕΕ στα τέλη του τρέχοντος έτους καθώς λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο σύνδεσης των δύο συστημάτων εάν ταιριάζει στα συμφέροντα και των δύο μερών.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης