Ενέργεια

Το Μπαγκλαντές θέλει να μειώσει τη μελλοντική χρήση άνθρακα καθώς αυξάνεται το κόστος των καυσίμων

Το Μπαγκλαντές θέλει να μειώσει τη μελλοντική χρήση άνθρακα καθώς αυξάνεται το κόστος των καυσίμων
Η χώρα σχεδιάζει την κατασκευή 29 νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα τις επόμενες δύο δεκαετίες
Το Μπαγκλαντές σκοπεύει να επανεξετάσει τον αριθμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα που σχεδιάζει να κατασκευάσει, με στόχο τη μείωση της εξάρτησής του από τον άνθρακα καθώς το κόστος των καυσίμων και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται πιο αργά από το αναμενόμενο, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Παρασκευή 7/8/2020.

Περίπου το 3% της ενέργειας της χώρας προέρχεται επί του παρόντος από άνθρακα, αλλά τα σχέδια για την κατασκευή 29 νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα τις επόμενες δύο δεκαετίες θα το αυξήσουν στο 35%.

Αλλά αξιωματούχοι λένε τώρα ότι μπορεί να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους καθώς η χώρα προετοιμάζει το επόμενο ενεργειακό της σχέδιο αργότερα αυτό το έτος.

«Το 2009 στο σχέδιό μας κυριαρχούσε ο άνθρακας καθώς ήταν φθηνός και χρειαζόμασταν άλλες πηγές ενέργειας εκτός από το φυσικό αέριο. Αλλά δεν είναι πια φθηνό και η ενεργειακή μας ζήτηση δεν έχει αυξηθεί όπως αναμενόταν », δήλωσε ο Mohammad Hossain, επικεφαλής της Power Cell, τεχνικό σκέλος του υπουργείου Ενέργειας.

«Δεν είναι επίσης καλό για το περιβάλλον. Λόγω όλων αυτών, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουμε τα έργα άνθρακα και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από αυτά », συμπλήρωσε.

Περισσότερα από τα μισά έργα βρίσκονται ακόμη σε στάδιο σχεδιασμού και «μπορούν να αναθεωρηθούν εάν απαιτείται», πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής λένε ότι η κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας άνθρακα δεν συμβιβάζεται με την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη - και θα μπορούσε να θέσει τη χώρα σε αυξανόμενο κίνδυνο από σοβαρές κλιματικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού του 2015, περίπου 200 χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές για να διατηρήσουν τις παγκόσμιες αυξήσεις θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από 2 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, ο πλανήτης έχει ήδη υπερθερμανθεί περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου και οδηγείται σε άνοδο τουλάχιστον 3,5C καθώς οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, λένε οι επιστήμονες.

Οι συνεχιζόμενες πλημμύρες στο Μπαγκλαντές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 41 άτομα και έπληξαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο φέτος.

Η χώρα περιλαμβάνεται συχνά σε λίστες με τις χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών, από τις πιο ακραίες καταιγίδες έως τις πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι ειδικοί λένε ότι οι πλημμύρες φέτος έχουν παραμείνει για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα. Φοβούνται ότι ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρός λόγω απώλειας θέσεων εργασίας που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού.


Εάν το Μπαγκλαντές περιορίσει τα σχέδιά του για την παραγωγή άνθρακα, είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ως καθαρότερη και πιο προσιτή επιλογή, δήλωσε ο Hossain.

Οι υποστηρικτές της καθαρής ενέργειας επαίνεσαν την πιθανή αλλαγή, αλλά κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση να επικεντρωθεί περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, αντί να εξαρτώνται πάρα πολύ από το φυσικό αέριο.

«Άνθρακας και φυσικό αέριο είναι και τα δύο ορυκτά καύσιμα και δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα », δήλωσε η Syeda Rizwana Hasan, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Περιβαλλοντικών Δικηγόρων του Μπαγκλαντές.

«Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι το 10% της ενέργειας μας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (αλλά) μόλις φτάσαμε στο 3%. Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτό », πρόσθεσε.

Ο Simon Nicholas από το Ινστιτούτο Οικονομικής Ενέργειας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης συμφώνησε ότι η απομάκρυνση από τον άνθρακα ήταν ένα καλό βήμα, αλλά είπε ότι οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στο Μπαγκλαντές.

«Το Μπαγκλαντές πρέπει να μεγιστοποιήσει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να επωφεληθεί από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλότερου κόστους και να αποφύγει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας του Μπαγκλαντές στον τομέα της ενέργειας Mohammad Tamim, δήλωσε ότι η χώρα δεν διαθέτει ακόμη τις εγκαταστάσεις, όπως ένα έξυπνο δίκτυο, για να εξαρτάται αποκλειστικά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η χρήση εισαγόμενου αερίου - ένα πολύ καθαρότερο ορυκτό καύσιμο - αντί του άνθρακα θα ήταν ένα θετικό βήμα, δήλωσε ο Tamim, του Πανεπιστημίου Brac που ειδικεύεται στη μηχανική πετρελαίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης