Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Nasser (Saudi Aramco): Προβλέψεις για μερική ανάκαμψη στην αγορά ενέργειας - Μείωση κερδών 73% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

Nasser (Saudi Aramco): Προβλέψεις για μερική ανάκαμψη στην αγορά ενέργειας - Μείωση κερδών 73% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020
Οι προοπτικές για την Aramco θα παραμείνουν αβέβαιες για «κάποιο χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβούλος της Aramco
Ο κρατικός γίγαντας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα καταβάλει 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα φέτος, παρά την μείωση κερδών και την αύξηση του χρέους, καθώς το βασίλειο αντιμετωπίζει ένα διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν στα 24,6 δισεκατομμύρια rials (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια), μειωμένα κατά 73% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μετά την κατάρρευση των τιμών του αργού. Η Aramco θα πληρώσει μέρισμα 18,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, το μεγαλύτερο μέρος στην κυβέρνηση, η οποία κατέχει περίπου το 98% των μετοχών της εταιρείας.

Η απόδοση και η ζήτηση ενέργειας της Aramco πιθανότατα θα βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν σε άρση του lockdowns, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Amin Nasser.

«Βλέπουμε μια μερική ανάκαμψη στην αγορά ενέργειας καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τους περιορισμούς και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους», είπε.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν μια ταραχώδη περίοδο για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. Οι τιμές έγιναν αρνητικές στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς ο ιός έπληξε την παγκόσμια οικονομία και η Aramco μείωσε εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία οδήγησαν τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους τους να μειώσουν την παραγωγή και να στηρίξουν τις τιμές του αργού. Αν και έχουν ανακάμψει, το brent παραμένει 33% κάτω φέτος.

Σε αντίθεση με την Aramco, ανταγωνιστές όπως η BP Plc και η Royal Dutch Shell Plc έχουν μειώσει τα μερίσματα τους.

«Δεσμευόμαστε να παρέχουμε βιώσιμα μερίσματα μέσω κύκλων της αγοράς, όπως έχουμε δείξει αυτό το τρίμηνο», δήλωσε ο Nasser. «Η πρόθεσή μας είναι να πληρώσουμε 75 δισεκατομμύρια δολάρια, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου, φυσικά και των συνθηκών της αγοράς»

Η Σαουδική Αραβία παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από το αργό, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της αναμένεται να υπερβεί το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2020, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο από το 2016, προσθέτοντας πίεση στην Aramco να διατηρήσει τις πληρωμές μερισμάτων.

Οι μετοχές της Aramco, αυξήθηκαν 0,3% σε 33,05 riyal στο Ριάντ την Κυριακή. Μειώθηκαν 6,2% φέτος, πολύ λιγότερο από ό, τι οι μετοχές των Exxon Mobil Corp., η οποία είχε απώλειες κατά 38% και Shell, η οποία υποχώρησε κατά 50%.
Οι μετοχές της Aramco έχουν μειωθεί πολύ λιγότερο από τις μετοχές των πετρελαιοειδών

Οι προοπτικές για την Aramco θα παραμείνουν αβέβαιες για «κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Nasser. Ωστόσο, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για την επιχείρηση και τη στρατηγική της εταιρείας κατά το τρίτο τρίμηνο και είπε ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην Ασία, η μεγαλύτερη περιφερειακή αγορά της Aramco, έχει σχεδόν επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Ο δείκτης απόδοσης της εταιρείας αυξήθηκε στο 20,1% στα τέλη Ιουνίου από μείον 5% τον Μάρτιο. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο χρέος που ανέλαβε η Aramco όταν αγόρασε την εταιρεία χημικών Saudi Basic Industries Corp. για 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η συμφωνία χρηματοδοτήθηκε από δάνειο από το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, για το οποίο η Aramco σκοπεύει να ολοκληρώσει την αποπληρωμή του το 2028.

Σύμφωνα με τον Nasser, η Aramco δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία δήλωσε τον Ιούνιο ότι ενδέχεται να εκδώσει περισσότερα ομόλογα ή δάνεια για να εκπληρώσει τη μερισματική της δέσμευση.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα είναι στο χαμηλότερο σημείο του εύρους των 25 δισεκατομμυρίων έως 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε οριστεί τον Μάρτιο, ανέφερε. Αυτό έχει ήδη μειωθεί στις αρχές του 2020 για δαπάνες μεταξύ 35 δισεκατομμυρίων και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Aramco εξακολουθεί να εργάζεται σε μια συμφωνία για να αγοράσει μερίδιο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην επιχείρηση ραφιναρίσματος και χημικών προϊόντων της Reliance Industries Ltd.
Ο πρόεδρος της ινδικής εταιρείας Mukesh Ambani δήλωσε τον Ιούλιο ότι η συναλλαγή είχε καθυστερήσει.

Μια συμφωνία με την Reliance θα βοηθούσε την Aramco να ενταχθεί στις τάξεις των κορυφαίων διυλιστηρίων πετρελαίου και χημικών. Είναι ήδη ένας σημαντικός προμηθευτής αργού στην Ινδία, ενώ η Reliance πωλεί προϊόντα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της βενζίνης, στο βασίλειο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης