Ενέργεια

Αιολικά και ηλιακά παρήγαγαν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2020

Αιολικά και ηλιακά παρήγαγαν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2020
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3% κατά τη διάρκεια των έξι μηνών εξαιτίας των lockdowns
Οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ παρήγαγαν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε, αλλά απαιτείται αλλαγή για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν βάσει της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού το 2015, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 13/8/2020.

Οι επιστήμονες λένε ότι απαιτούνται τεράστιες περικοπές στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τον τομέα της ενέργειας κατά την επόμενη δεκαετία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως πλημμύρες, ξηρασία και απώλεια ειδών.

Η παραγωγή από αιολικά και ηλιακά αυξήθηκε κατά 14% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, ενώ η παραγωγή από εργοστάσια άνθρακα μειώθηκε κατά 8,3%, ανέφερε η έκθεση από την ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Ember.

Συνολικά, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 3% κατά τη διάρκεια των έξι μηνών εξαιτίας των lockdowns ανέφερε η έκθεση. Παρά την πτώση, τα εργοστάσια άνθρακα παρήγαγαν το 33% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο.

«Για να διατηρηθεί η πιθανότητα περιορισμού της κλιματικής αλλαγής στους 1,5 βαθμούς, η παραγωγή άνθρακα πρέπει να μειωθεί κατά 13% κάθε χρόνο αυτή τη δεκαετία», δήλωσε ο αναλυτής της Ember, Dave Jones.

Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν την μεγαλύτερη συνεισφορά από την αιολική και την ηλιακή, στο 21% και 33% αντίστοιχα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την Κίνα στο 10% και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο 12%, ανέφερε η έκθεση.

Η παραγωγή άνθρακα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μειώθηκε κατά 31% και 32% αντίστοιχα, ενώ η παραγωγή άνθρακα στην Κίνα μειώθηκε μόλις 2%, ανέφερε η έκθεση.
Η έκθεση της Ember εξέτασε στοιχεία από 48 χώρες που αποτελούν το 83% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.



www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης