Περιβάλλον

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα μειώθηκε 10,8% το επτάμηνο του 2020

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα μειώθηκε 10,8% το επτάμηνο του 2020
Η βιομηχανική δραστηριότητα και η κυκλοφορία περιορίσθηκε λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό
Μείωση 10,8% σημείωσαν η μέση συγκέντρωση αερομεταφερόμενων σωματιδίων που βλάπτουν τον πνεύμονα, γνωστά ως PM2,5, στην Κίνα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, καθώς η βιομηχανία επιβραδύνθηκε λόγω του κορωνοϊού, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, αν και τα επίπεδα ήταν ακόμη πολύ υψηλότερα από τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Το μέσο PM2,5 ήταν 33 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατά τη διάρκεια των επτά μηνών, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από σταθμούς παρακολούθησης σε περισσότερες από 300 πόλεις, ανέφερε το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος.

Το εθνικό πρότυπο της Κίνας είναι 35 μικρογραμμάρια, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά επίπεδα όχι μεγαλύτερα από 10.

Το PM2.5 προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων και άλλων βιομηχανικών διεργασιών και σχετίζεται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών ασθενειών και του καρκίνου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε ολόκληρη τη χώρα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ήταν «ασύγκριτη» αφού η κυβέρνηση επέβαλε lockdowh για να αποτρέψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, που μείωσε τη βιομηχανική δραστηριότητα και την κυκλοφορία.

Όμως, περιβαλλοντικές ομάδες έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα μπορεί να «κλείσει τα μάτια» στους βιομηχανικούς ρύπους και να βασιστεί σε διαδικασίες έντασης ενέργειας για να προσπαθήσει να αντιστρέψει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Υπήρξε μια προσωρινή αύξηση της ρύπανσης τον Απρίλιο, αλλά μειώθηκε γρήγορα τον Μάιο», δήλωσε ο Li Shuo, ανώτερος αναλυτής ενέργειας και κλίματος της Greenpeace. «Πρέπει να δούμε αν ο Ιούλιος αντιπροσωπεύει την αρχή μιας μεγαλύτερης τάσης».

Τον Ιούλιο, τα μέσα επίπεδα PM2,5 μειώθηκαν κατά 5%, αλλά ορισμένες περιοχές σημείωσαν ανάκαμψη. Στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο, σημείωσε αύξηση κατά μέσο όρο PM2,5 10,8% σε 41 μικρογραμμάρια. Η επιρρεπής στην αιθαλομίχλη περιοχή Πεκίνο-Τιαντζίν-Χεμπέι στο σύνολό της αυξήθηκε κατά 5,9% στα 36 μικρογραμμάρια.
«Η βιομηχανική παραγωγή επιστρέφει στα επίπεδα πριν από το COVID», δήλωσε ο Li.

«Μερικές φορές η ποιότητα του αέρα αντιστοιχεί σε αυτό, μερικές φορές όχι. Ο καιρός και άλλες συνθήκες παίζουν επίσης ρόλο εδώ ».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης