Ναυτιλία

Τάνκερ μεταφέρουν ιρανικά φορτία καυσίμων στις ΗΠΑ για κατάσχεση

Τάνκερ μεταφέρουν ιρανικά φορτία καυσίμων στις ΗΠΑ για κατάσχεση
Το καύσιμο δεν μπορεί να κατασχεθεί μέχρι τα βυτιοφόρα που το μεταφέρουν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ
Τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ιρανικά φορτία καυσίμων που καλύπτονται από ένταλμα κατάσχεσης των ΗΠΑ ταξιδεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από συνομιλίες μεταξύ των αρχών των ΗΠΑ και των ιδιοκτητών πλοίων σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική κυβέρνηση και πηγές της ναυτιλίας που επικαλείται το Reutres.

Το Ιράν είχε προγραμματίσει να μεταφέρει βενζίνη στη Βενεζουέλα, μια γραμμή εφοδιασμού για την οποία η Τεχεράνη όσο και το Καράκας δέχθηκαν αμερικανικές κυρώσεις. Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις και στις δύο χώρες για να καταπνίξει τις εξαγωγές πετρελαίου και να στερήσει από τις κυβερνήσεις τους την κύρια πηγή εσόδων τους.

Σύμφωνα με το Reutres η ιρανική δράση εναντίον άλλου πλοίου την Τετάρτη στον Κόλπο ήταν αντίποινα εναντίον Έλληνα ιδιοκτήτη ορισμένων από τα πλοία που μετέφεραν φορτία καυσίμων, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και δύο πηγές ναυτιλίας.

Οι αμερικανοί εισαγγελείς κατέθεσαν αγωγή τον Ιούλιο για κατάσχεση της βενζίνης σε τέσσερα δεξαμενόπλοια και στη συνέχεια δικαστής εξέδωσε ένταλμα. Το καύσιμο δεν μπορεί να κατασχεθεί μέχρι τα βυτιοφόρα που το μεταφέρουν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ.

Οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων σκαφών συμφώνησαν να μεταφερθεί το καύσιμο σε άλλα πλοία, ώστε να μπορεί να σταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης την Πέμπτη. Το ένταλμα κάλυπτε μόνο τα φορτία και όχι τα πλοία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προηγουμένως απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε πλοιοκτήτη και πλοία που εμπλέκεται στο εμπόριο πετρελαίου με τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Τα τέσσερα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν αρχικά τα φορτία ήταν με σημαία Λιβερίας Bella, Bering, Pandi και Luna. Είναι ιδιοκτησίας και διαχείρισης εταιρειών που ελέγχονται από τις εταιρείες με έδρα την Ελλάδα Vienna LTD και Palermo SA. Το πέμπτο πλοίο, το Wila, στο οποίο επιβιβάστηκαν από ιρανικές δυνάμεις κοντά στα Στενά του Χορμούζ την Τετάρτη, ανήκει στην Bandit Shipping και ελέγχεται από την IMS SA με έδρα την Ελλάδα.

Ειδήσεις ότι τα ιρανικά φορτία ήταν καθ 'οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είδαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά την Πέμπτη από την Wall Street Journal.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν πέρυσι μετά από μια σειρά περιστατικών που αφορούσαν ναυτιλία εντός και κοντά στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής.

Τον Ιούλιο του 2019, το Ιράν κατέσχεσε ένα πετρελαιοφόρο με βρετανική σημαία στον Κόλπο, αφού η Βρετανία κατέλαβε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, κατηγορούμενο για παραβίαση κυρώσεων στη Συρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκδώσει ένταλμα για το πλοίο και ο Brian Hook, τότε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έστειλε mail, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Trump του πρόσφερε αρκετά εκατομμύρια δολάρια για να οδηγήσει το δεξαμενόπλοιο σε μια χώρα που θα το καταδίκαζε για λογαριασμό της Ουάσιγκτον. Η απόπειρα απέτυχε και το πετρέλαιο τελικά πωλήθηκε στην κυβέρνηση Assad στη Συρία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης