«Αιτία» κερδοφορίας οι ΑΠΕ για τις γερμανικές εταιρείες ενέργειας - Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της RWE

«Αιτία» κερδοφορίας οι ΑΠΕ για τις γερμανικές εταιρείες ενέργειας - Το χαρακτηριστικό παράδειγμα της RWE
Η αυξανόμενη κερδοφορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών

Οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες ενέργειας σημειώνουν «ταχεία πρόοδο» με την πράσινη ενεργειακή μετάβασή τους χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με άρθρο του Jakob Schlandt στο Tagesspiegel. Η νέα αυτή τάξη πραγμάτων είναι μάλιστα πιο ελκυστική και κερδοφόρα για τους ίδιους τους επενδυτές.

Παρά το γεγονός ότι ο ενεργειακός γίγαντας RWE θεωρείται εταιρεία άνθρακα, το τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επεκτείνεται γρήγορα, ιδίως μετά την εξαγορά των παλαιών ανταγωνιστών της E.ON για τις ανανεώσιμες πηγές στις αρχές Ιουλίου.

Από το ακαθάριστο κέρδος ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που δηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη (13/8), μόλις 300 εκατομμύρια προήλθαν από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, ενώ η υπεράκτια αιολική ενέργεια «παρήγαγε» 585 εκατομμύρια ευρώ και η χερσαία και ηλιακή ενέργεια άλλα 273 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα προήλθαν από ένα μείγμα φυσικού αερίου, υδροηλεκτρικής ενέργειας, βιομάζας, εμπορίου και μεταφορών.

«Ακόμη και ο νόμος για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη Γερμανία - δημοσίως εξαιρετικά αμφιλεγόμενος - είναι κάτι παραπάνω από μια υποσημείωση για μια ήδη ληγμένη επιχείρηση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Jakob Schlandt.

Κερδοφορία των ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν επίσης τα ορυκτά καύσιμα ως συνεισφορά κέρδους στην εταιρεία ενέργειας EnBW, γράφει ο Schlandt. Ακόμα και η Uniper, η οποία «αντιστοιχεί περισσότερο στην εικόνα της κλασικής εταιρείας ορυκτής ενέργειας» και η οποία άνοιξε πρόσφατα το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Datteln 4 με άνθρακα, στοχεύει στην ουδετερότητα του κλίματος έως το 2035.

Η αυξανόμενη κερδοφορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντικατοπτρίζεται στις τιμές των μετοχών, με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ξεπερνούν πλέον τη συνολική αγορά του δείκτη MSCI Europe. Νέες ευκαιρίες όπως το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για νέα επενδυτικά και «καθαρά» βήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης