Ενέργεια

«Κλιματικό» βήμα της Occidental για την δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα - Το χρονοδιάγραμμα

«Κλιματικό» βήμα της Occidental για την δέσμευση άνθρακα από την ατμόσφαιρα - Το χρονοδιάγραμμα
Το κόστος τέτοιου είδους τεχνολογιών όπως το DAC είναι υψηλό και δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί σε μαζική κλίμακα

Μια νέα επιχείρηση που υποστηρίζεται από τον αμερικανικό παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου, Occidental Petroleum Corp, θα αναπτύξει τη μεγαλύτερη εγκατάσταση που έχει ποτέ απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως άμεση δέσμευση αέρα.

Ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Occidental, η Oxy Low Carbon Ventures LLC, δημιούργησε μια εταιρεία που εστιάζει στη βιωσιμότητα, για την άδεια χρήσης της τεχνολογίας άμεσης δέσμευσης αέρα (DAC) που αναπτύχθηκε από την Carbon Engineering του Καναδά.

Όπως αναφέρει το Reuters, το ενδιαφέρον για την DAC αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, από εταιρείες που επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τις κλιματικές επιπτώσεις τους σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα, το αίσθημα αυτό ενισχύεται από τον φόβο που επικρατεί λόγω του αργού  ρυθμού των διεθνών συμφωνιών για τη μείωση των εκπομπών.

Ωστόσο, το κόστος τέτοιου είδους τεχνολογιών όπως το DAC είναι υψηλό και δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί σε μαζική κλίμακα. Οι περιβαλλοντολόγοι υποστήριξαν επίσης ότι παρατηρείται  έλλειψη αποφασιστικότητας για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Η νέα εταιρεία, 1PointFive, θα αναπτύξει μια εγκατάσταση που βρίσκεται στη λεκάνη Permian του Τέξας. Στόχος του είναι να αποσπάσει έως 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ετησίως, ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή δήλωση. Η κατασκευή θα ξεκινήσει το 2022.

Τέλος, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι η τεχνολογία αφαίρεσης άνθρακα θα είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της αύξησης της θέρμανσης των πλανητών στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, που είναι ο στόχος της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού του 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης