Περιβάλλον

Την καταδίκη της για την "πολιτική αδράνεια" στο κλίμα εξέφρασε η Thunberg

Την καταδίκη της για την

Η νεαρή Σουηδή ακτιβίστρια, η οποία πρωτοστατεί κατά της κλιματικής αλλαγής, θα έχει συνάντηση σήμερα με την Άγκελα Μέρκελ

Την καταδίκη της για την πολιτική αδράνεια και την άρνηση που δείχνουν τα κράτη όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, εξέφρασε η Σουηδή ακτιβίστρια και εξέχουσα φυσιογνωμία του κινήματος κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία συναντάται σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, υποδέχθηκε την Τούνμπεργκ σήμερα, ακριβώς δύο χρόνια μετά την ημέρα που η νεαρή ακτιβίστρια άρχισε τις κινητοποιήσεις της για το κλίμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.Σύμφωνα με την καγκελαρία, τη συνάντηση αυτή είχαν ζητήσει η Τούνμπεργκ και τα άλλα μέλη του κινήματός της που την συνοδεύουν στην καγκελαρία: η Γερμανίδα Λουίζα Νοϊμπάουερ και οι Βελγίδες Ανούνα ντε Βέφερ και Αντελαΐντ Σαρλιέ.Η Μέρκελ τις υποδέχθηκε εκφράζοντας τη χαρά της για τη συνάντηση αυτή.

"Η ΕΕ οφείλει επιτέλους να δράσει, η Γερμανία θα πρέπει να έχει την πρωτοβουλία: οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα οφείλουν να σταματήσουν, η οικοκτονία πρέπει να γίνει αξιόποινη πράξη", σημειώνει η Τούμπεργκ σε ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφουν πολλοί ακτιβιστές κατά των κλιματικών αλλαγών.

"Ενώ θα έπρεπε να δρούμε, εμείς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση άρνησης. Η κλιματική και οικολογική κρίση δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ως κρίση", καταγγέλλουν οι ακτιβίστριες αυτές στην επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε από την βρετανική εφημερίδα The Guardian και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
"Θα πούμε στην κα Μέρκελ ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επείγουσα κλιματική ανάγκη, ιδίως από τη στιγμή που η Γερμανία ασκεί τώρα την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ", προσθέτουν οι ακτιβίστριες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "η Ευρώπη έχει ευθύνη να δράσει".
Η συνάντηση αυτή γίνεται ακριβώς δύο χρόνια από τότε που η Τούνμπεργκ άρχισε τις εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις της με τις "Παρασκευές για το Μέλλον".
Η νεαρή ακτιβίστρια προσήλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας το 2018, όταν σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε να απέχει από τα σχολικά της μαθήματα τις Παρασκευές και να διαμαρτύρεται έξω από το κτίριο του σουηδικού κοινοβουλίου για τις εκπομπές άνθρακα. Οι διαμαρτυρίες της αυτές οδήγησαν στη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος της νεολαίας για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Παρά τις κινητοποιήσεις αυτές "χάσαμε άλλες δύο κρίσιμες χρονιές εξαιτίας της πολιτικής αδράνειας", καταγγέλλουν επίσης οι ακτιβίστριες στην ανοιχτή επιστολή τους και καλούν τις χώρες να σταματήσουν επειγόντως όλες τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα."Η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε και αυτό που γίνεται πραγματικά μεγαλώνει λεπτό το λεπτό", υπογραμμίζουν.

Η Γερμανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον άνθρακα λόγω της σταδιακής εγκατάλειψης από αυτήν της πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.
Η χώρα αυτή μπορεί ωστόσο να επιτύχει, χάρη στην μείωση της δραστηριότητας που συνδέεται με την επιδημία του νέου κορονοϊού, τον στόχο της για τη μείωση κατά 40% των εκπομπών της σε σχέση με τα επίπεδα της δεκαετίας του 90.
Η Γερμανία σκοπεύει να έχει εγκαταλείψει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ως το 2038, με το χρονικό αυτό περιθώριο να κρίνεται πολύ μεγάλο από τους ακτιβιστές που αγωνίζονται για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης