Ενέργεια

Δέσμευση 11,984 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΝ για επιχορήγηση της ΛΑΡΚΟ

Δέσμευση 11,984 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΝ για επιχορήγηση της ΛΑΡΚΟ
Το ποσό προορίζεται για την κάλυψη δαπανών της ειδικής διαχείρισης και των λειτουργικών δαπανών της βιομηχανίας
Τη δέσμευση 11,984 εκατ. ευρώ ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με χθεσινή απόφαση του υπηρεσιακού γραμματέα Ν. Μιχαλόπουλου, στο πλαίσιο της κρατικής επιχορήγησης στη ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με την απόφαση, η επιχορήγηση προορίζεται για την κάλυψη δαπανών εκπλήρωσης της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης, καθώς και των λειτουργικών δαπανών της βιομηχανίας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της, οι οποίες θα προκύψουν από τη θέση της εταιρείας σε ειδική διαχείριση και μέχρι το πέρας αυτής.

Η δυνατότητα επιχορήγησης από το ελληνικό Δημόσιο της βιομηχανίας προβλέπεται από την τροπολογία του ΥΠΕΝ, με την οποία υπάχθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, ώστε να αποφευχθεί ο «ξαφνικός θάνατος» της ΛΑΡΚΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, το πιο πιθανό ήταν να διακοπεί η λειτουργία της πριν από τον διαγωνισμό για την εξεύρεση επενδυτή.

Με βάση τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, μετά την πώληση της επιχείρησης στο σύνολό της ή επιμέρους περιουσιακών στοιχείων, το ισόποσο της επιχορήγησης προαφαιρείται από το τίμημα κι επιστρέφει κατά προτεραιότητα έναντι άλλου γενικού ή ειδικού προνομίου στο ελληνικό Δημόσιο.

Εντός Οκτωβρίου οι διαγωνισμοί

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να προκηρυχθούν από τον ειδικό εκκαθαριστή οι δυο πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ. Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού η ΛΑΡΚΟ θα πωληθεί ελεύθερη βαρών και υποχρεώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν ξανά από τον νέο ιδιοκτήτη θα πρέπει να υπογράψουν νέες συμβάσεις με όρους αγοράς.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε περίπτωση που δεν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, η εταιρία θα κλείσει. Κι αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει τη λειτουργία της, φορτώνοντας χρέη το κράτος.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης