Χρηματιστήριο & Αγορές

Ενώ ο Biden έρχεται με φόρους στην ατζέντα 20 αναλυτές σταθμίζουν τις εκλογές για την Wall

Ενώ ο Biden έρχεται με φόρους στην ατζέντα 20 αναλυτές σταθμίζουν τις εκλογές για την Wall
Οι 10 αναμένουν ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει τον πρώτο μήνα μετά την ημέρα των εκλογών ενώ πέντε βλέπουν ράλι
Την εκλογή του υποψήφιου των Δημοκρατικών Joe Biden σ τον προεδρικό αγώνα στις Η.Π.Α. αναμένει η πλειοψηφία των στρατηγικών αναλυτών χρηματιστηρίου σύμφωνα με έρευνα του CNBC αλλά διαχωρίζονται σημαντικά σε τι σημαίνουν οι εκλογές για τις μετοχές.
Στην πρώτη ανάγνωση είναι σαφές ότι η επιβολή φορολογίας από τον Biden δεν έχει παρά να επηρεάσει αρνητικά την αγορά.

Ο Biden αναμένεται να επιβάλει 12 νέες φορολογίες, από τις οποίες ξεχωρίζει η αύξηση του εταιρικού φόρου από το 21% στο 28% με στόχο να συγκεντρώσει 3,3 - 3,7 τρισ δολ σε 10ετή βάση.

Παράλληλα θα θεσπίσει επιπλέον μίνιμουμ 15% ομοσπονδιακό φόρο για τις επιχειρήσεις που δηλώνουν 100 εκατ δολάρια κέρδη τον χρόνο και άνω.
 
Θα αυξήσει τους φόρους για κεφαλαιακά κέρδη για νούμερα υψηλότερα του 1 τρισ δολ στα 43% από 20%.

Οι αναλυτές βλέπουν ασφάλεια στην πολιτική Trump

Δεκατέσσερις από τους 20 στρατηγικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το CNBC βλέπουν νίκη του Joe Biden έναντι του Donald Trump.
Οι μισοί από αυτούς αναμένουν ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει τον πρώτο μήνα μετά την ημέρα των εκλογών.
Πέντε από τους 20 αναμένουν ράλι, τέσσερις προέβλεψαν μια αγορά με περιορισμένο εύρος και ένας αρνήθηκε να απαντήσει.

Οκτώ δήλωσαν ότι αναμένουν πτώση 5% για το S&P 500 τον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές - με τρεις από αυτoύς να επιλέγουν τον Biden, δύο να επιλέγουν τον Trump και δύο να προβλέπουν αμφισβητούμενες εκλογές.
Δύο στρατηγικοί προβλέπουν πτώση 10% για το S&P 500 μετά τις εκλογές - ένας από αυτούς επέλεξε τον Biden, και ο άλλος τον Trump.
Σύμφωνα με την έρευνα του CNBC 19 από τους 20 ερωτηθέντες εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έναν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η φορολογία Biden επιζήμια για τις μετοχές

Ορισμένοι αποδίδουν αρνητική αντίδραση στην αγορά στις προτεινόμενες φορολογικές πολιτικές του Biden.
"Εάν ο Biden κερδίσει και οι Δημοκρατικοί πάρουν τη Γερουσία, η πρώτη μεγάλη κίνηση το 2021 θα είναι πτώση καθώς διαμορφώνεται η ατζέντα της φορολογίας", δήλωσε ένας αναλυτής.

Ένας άλλος επεσήμανε ότι η αντίδραση της αγοράς θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η Γερουσία θα πραγματεύεται:
«Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Γερουσία με τον Biden να κερδίσει τον (Λευκό Οίκο), τότε πιθανότατα θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί ένα ράλι της αγοράς απ 'ότι αν ο Biden κερδίσει και η Γερουσία παραμείνει στους Ρεπουμπλικανούς, καθώς θα είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσει τη φορολογική του ατζέντα χωρίς έλεγχο σε αυτό το σενάριο. "
Μόνο τρεις από τους 20 συμμετέχοντες στην έρευνα αναμένουν μια σαφή, αδιαμφισβήτητη νίκη του Trump.

Ένας ερωτώμενος είπε ότι θα είναι η πολιτεία της Φλόριντα που θα αποφασίσει το μέλλον του κατεστημένου προέδρου.
«Ο Trump θα κερδίσει τις περισσότερες από τις ερυθρές πολιτείες, ωστόσο πιστεύω ότι θα χάσει τη Φλόριντα (και) που θα φέρει τον Biden στη νίκη», δήλωσε αξιωματούχος.

Ενώ ορισμένοι παράγοντες της αγοράς βρίσκονται σε άκρη λόγω των φορολογικών πολιτικών του Biden, άλλοι δήλωσαν ότι αισθάνονται μια ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση της υγείας και οι προτεινόμενες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και υποδομές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το αρνητικό κλίμα των επενδυτών.

Όταν ρωτήθηκαν ποια θα ήταν η αντίδραση της αγοράς σε μια νίκη Trump, 11 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να κερδίσει 5%.
Άλλοι πέντε δήλωσαν ότι η αγορά θα παραμείνει περιορισμένη.
Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι, ενώ ο Πρόεδρος Trump ήταν καλός για τις κεφαλαιαγορές κατά την πρώτη θητεία του, τo ανοδικό μονέντουμ για τις αγορές περιορίζεται στο 2021, καθώς οι περιορισμοί του στο εμπόριο και τη μετανάστευση θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομική παραγωγή.

Ένας μεγάλος κίνδυνος για τις αγορές παραμένουν οι υψηλές προσδοκίες του, ανέφεραν οι αναλυτές, με τις ειδήσεις στο μέτωπο του εμβολίου να προσφέρουν τη μόνη υποστήριξη για ρεκόρ στις αγορές.

Οι ερωτηθέντες ανησυχούσαν σαφώς για την πιθανότητα οριακού αποτελέσματος των εκλογών.
Όταν ρωτήθηκαν για τις επιπτώσεις που θα προκαλούσε μια τέτοια σύγκρουση για τις αγορές, 11 αναλυτές προέβλεψαν πτώση 5-10% και πέντε άλλοι δήλωσαν ότι η πώληση θα μπορούσε να είναι χειρότερη από το 10% στο σημείο αναφοράς του S&P.

Το 2000, οι εκστρατείες του Προέδρου George W. Bush και του Δημοκρατικού Al Gore συγκρούστηκαν για μια ψήφο στην πολιτεία της Φλόριντα. Το Ανώτατο Δικαστήριο παρενέβη και ο διαφωνία επιλύθηκε τελικά στις αρχές Δεκεμβρίου υπέρ του Bush - περισσότερο από ένα μήνα μετά την ημέρα των εκλογών.

Οι εκτιμήσεις για τον S&P μέχρι το τέλος έτους

Τις προβλέψεις ανέφεραν οι 20 παρατηρητές της αγοράς σχετικά με το πού περιμένουν το 2020 τον S&P 500.
Ο δείκτης έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στο ρεκόρ 3397.16.
Οκτώ αναλυτές βλέπουν ένα εύρος τιμών 3400-3600 ως στόχο του Δεκεμβρίου 2020 για τον δείκτη.
Πέντε εύρος 3000-3200, το οποίο θα σήμαινε μείωση μεταξύ περίπου 6-12% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Οι εκτιμήσεις και η αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού ήταν λόγοι που αναφέρθηκαν για αυτήν την αρνητική προοπτική.
Τρεις βλέπουν τον S&P 500 τερματίζοντας πάνω από 3600.
Δύο κάτω από το 3000.

Οι προοπτικές με την Κίνα

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το αντι-κινεζικό συναίσθημα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει διμερή υποστήριξη, αλλά δήλωσαν ότι ο χειρισμός της σχέσης θα ήταν διαφορετικός υπό τους δύο υποψηφίους.
Ο Πρόεδρος Trump, είπαν, πιθανότατα θα εντείνει τη στάση του κατά της Κίνας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις θα γίνουν πιο έντονες στον τομέα της τεχνολογίας παρά στο ευρύτερο εμπορικό μέτωπο.
Μια προεδρία του Biden αναμένεται να ακολουθήσει μια μετριοπαθή προσέγγιση στις σχέσεις με την Κίνα, ανέφεραν αρκετοί ερωτηθέντες.
Ενώ ο Biden θα συνεχίσει να προσπαθεί να επαναπατρίσει τις κατασκευαστικές εργασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προσέγγιση θα ήταν λιγότερο αντιφατική, προέβλεψαν ορισμένοι αναλυτές. «Οι διαπραγματεύσεις θα επιστρέψουν στο παραδοσιακό στυλ διπλωματίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης