Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Ανοίγει ο δρόμος για δραστική μείωση του κόστους των συστημάτων αντλησιοταμίευσης στις ΗΠΑ

Ανοίγει ο δρόμος για δραστική μείωση του κόστους των συστημάτων αντλησιοταμίευσης στις ΗΠΑ

Το νέο μοντέλο που εξετάζεται, περιλαμβάνει εξοικονόμηση 45% και 33% μείωση κόστους

Εκτενή αναφορά στην καλύτερη εκδοχή αποθήκευσης ενέργειας με τη μορφή της αντλούμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας κάνει το cleantechnica.com, με αφορμή τα όσα εξετάζει το τμήμα του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Μια από τις πιο κοινές μορφές αποθήκευσης ενέργειας είναι τα συστήματα αντλησιοταμίευσης, η οποία περιλαμβάνει την άντληση νερού σε μια δεξαμενή σε υψηλότερη περιοχή και την αποδέσμευσή του αργότερα ώστε να ρέει μέσω ενός στροβίλου και να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια

Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο ευνοείται η ανακύκλωση των υδάτινων πόρων. Το κύριο σημείο, ωστόσο, είναι ότι η μαζική αποθήκευση ενέργειας μεγάλης διάρκειας μπορεί να παρέχει υποστήριξη για νέα έργα καθαρής ενέργειας. Βέβαια, αυτό φαίνεται και ακούγεται καλό στην θεωρία, αλλά εγκυμονούν κίνδυνοι στις λεπτομέρειες. Ορισμένες περιοχές αποθήκευσης αντλούμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι ήδη σε λειτουργία στις ΗΠΑ (η αντλία υδροηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει σήμερα το 95% της μαζικής αποθήκευσης ενέργειας).

Ορισμένες από αυτές τις εγκαταστάσεις μπορούν να αναβαθμιστούν ώστε να επιτρέπουν περισσότερη πράσινη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η κατασκευή νέων αντλημένων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων ισούται με την κατασκευή περισσότερων υποδομών, όπου εντοπίζεται τα προβλήματα.

Τα εμπόδια

Η επιλογή του σημείου εγκατάστασης και το κόστος αποτελούν τα δύο σημαντικά εμπόδια. Η κατασκευή της υπόγειας υποδομής που απαιτείται για τα συμβατικά αντλούμενα υδροηλεκτρικά είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα, επιχείρηση υψηλού ρίσκου και δεν υπάρχει καμία προσέγγιση για όλα τα μεγέθη.

Το Υπουργείο Ενέργειας έχει συγκεντρώσει ενδιαφερόμενους φορείς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από διάφορες οπτικές γωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση της τεχνολογίας της αντλησιοταμίευσης αντλητικής αποθήκευσης, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη διεύρυνση των υποψήφιων περιοχών για εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας.

Τι εξετάζεται

Ένα από τα έργα που θα προκύψουν από την προσοχή του Υπουργείου Ενέργειας στην αποθήκευση ενέργειας είναι ο νέος σχεδιασμός αντλίας υδροστροβίλων από την εταιρεία Obermeyer Hydro Inc.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλους εταίρους στο πλαίσιο συμφωνίας χρηματοδότησης ύψους 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων, η Obermeyer επικεντρώνεται στη μείωση του κόστους και στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ανάπτυξη ενός υδροηλεκτρικού συστήματος.

«Το κλειδί για αυτόν τον νέο σχεδιασμό είναι ότι δεν απαιτεί υπόγειο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο είναι μία από τις πιο δαπανηρές, επικίνδυνες και περιβαλλοντικά επιπτώσεις στην κατασκευή PSH (αντλία-αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας). Η προβλεπόμενη απόδοση μετ 'επιστροφής κάνει αυτήν την τεχνολογία εξαιρετικά ανταγωνιστική στον χώρο της τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας» εξηγεί το NREL

Μια οικονομική ανάλυση του νέου σχεδιασμού της Obermeyer δείχνει ότι η απόρριψη του υπόγειου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας θα είχε ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση 45% στο κόστος κατασκευής, ως το κύριο χαρακτηριστικό της μείωσης 33% του συνολικού κόστους του έργου.

Στο συμβατικό αντλούμενο υδροηλεκτρικό σχέδιο, οι στρόβιλοι τοποθετούνται σε μεγάλο βάθος στο υπέδαφος. Ο στρόβιλος Obermeyer απαιτεί μόνο μια λεπτή, ομοιόμορφη δομή που εξαλείφει μεγάλο μέρος του κινδύνου και του κόστους που σχετίζεται με τη συμβατική κατασκευή ηλεκτροπαραγωγής.

Η προσεγμένη προσέγγιση έλυσε αυτά τα προβλήματα, αλλά δημιούργησε ένα άλλο. Η Obermeyer έπρεπε να σχεδιάσει μια πολύ πιο συμπαγή αντλία που θα μπορούσε να εκτελέσει αντιστροφή 180 μοιρών στη ροή του νερού. Συγκριτικά, οι στρόβιλοι σε ένα συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος χρειάζεται μόνο να ωθούν τη ροή 90 μοίρες.

Η διαφορά στη διάρκεια

Επί του παρόντος, μόνο οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, αγγίζοντας την κλίμακα των 30 MW, που θεωρείται μια σημαντικά καλή επιλογή. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο ένα κλάσμα υφιστάμενων φραγμάτων στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα οικονομικό αντλούμενο υδροηλεκτρικό σύστημα θα μπορούσε να ανοίξει το πεδίο για τους κατασκευαστές αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας έως και 100 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης